Перерва на 5 секунд збереже стосунки: психологи знайшли спосіб владнати конфлікт у парі

Ми та чоловіки
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

як менше сваритися з коханим
Фото: unsplash.com

Згідно з дослідженням, парам, які сваряться, варто зробити п'ятисекундну перерву, щоб не довести конфлікт до точки кипіння

Пауза під час суперечки може стати своєрідною пожежною сигналізацією, яка запобігає ескалації конфлікту, розряджає розбіжності і може врятувати стосунки без допомоги психотерапевтів.

Як не доводити конфлікти до крайньої точки: поради психологів

Психологи з Університету Сент-Ендрюса провели експерименти з 81 парою і опублікували свої висновки в журналі Communications Psychology. Про це пише The Guardian.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Аспірантка факультету психології та нейронаук університету Анна МакКеррі, яка керувала експериментом разом зі своїми науковими керівниками доктором Робертом Меєм і професором Девідом Дональдсоном, зазначає, що вимушена перерва на п'ять секунд під час сварки настільки ж ефективна, як і довші вимушені перерви.

Це звучить очевидно, але це перший раз, коли хтось експериментально продемонстрував зниження агресії після вимушеної перерви. Примусова п'ятисекундна перерва була настільки ж ефективною, як і 10- або 15-секундна, що свідчить про те, що навіть найкоротші паузи можуть допомогти розрядити суперечку, 
- пояснює вона.

МакКеррі наголошує, що такі перерви - безкоштовний та ефективний спосіб зменшити негативні емоції під час суперечок, який легко інтегрувати у повсякденну взаємодію.

Щоб виміряти вплив вимушеної перерви, дослідники залучили пари до змагальної гри, в якій потрібно було видавати неприємні звуки на свого партнера на власний розсуд. Пари брали участь у 30 раундах гри, з примусовими перервами через різні проміжки часу.

Для аналізу емоційних реакцій, які фіксувалися 360-градусною камерою з вбудованим звуком, використовувалися передові технології штучного інтелекту та машинного навчання.

МакКеррі та її колеги виявили, що пари мають тенденцію відповідати рівню агресії один одного, навіть на високих рівнях. Однак примусова коротка перерва порушувала цю схему відплати, бо призводила до зниження загальної агресії.

Однак ця стратегія має свої межі і призначена для управління конфліктами нижчого рівня, запобігаючи їх переростанню в більш серйозні бійки, викликані негативним емоційним збудженням і поганою здатністю регулювати емоції.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про секрети щасливих сімей. Побудувати особливий зв'язок допоможуть 5 звичок.