Три кроки до щастя, без яких неможливо побудувати надійні стосунки

Ми та чоловіки
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

поради для щасливого життя з коханою людиною
Фото: unsplash.com

Без безпечної прив'язаності неможливо побудувати міцні стосунки

Небезпечний стиль прив'язаності характеризується страхом емоційного зв'язку та тенденцією відштовхувати інших, щоб уникнути вразливості. У романтичних стосунках ці патерни можуть призвести до великих проблем. Але, на щастя, існують способи виправити ситуацію..

Як зробити стосунки міцними: поради для щасливого життя з коханою людиною

Боротьба з укоріненими романтичними стереотипами може бути схожою на важку битву і часто вимагає стійкої прихильності до самоаналізу, послідовних зусиль і готовності кинути виклик глибоко вкоріненим переконанням про стосунки, пише Рsychology Тoday.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Згідно з дослідженням, яке було опубліковане у 2019 році в Journal of Marriage and Family Therapy, існує три кроки до створення безпечної прив'язаності у стосунках.

Стати цілеспрямованим

Боротися з небезпечним стилем прив'язаності потрібно цілеспрямовано — відверто визнавати помилки та вчитися на них, послідовно робити вибір, який наближатиме до більш здорових стосунків.

Іншим важливим фактором на шляху зміни типу прив'язаності є пошук "сурогатних фігур прив'язаності", тобто людей, які моделюють безпечні, здорові стосунки. 

Змінити свою самооцінку

Для того, щоб позитивні зміни тривали, мали відбутися внутрішні зміни на когнітивному, емоційному та духовному рівнях, 
— припускають дослідники.

Цей процес включає переосмислення своєї ідентичності та цінності. Для цього потрібно відпустити "ментальність жертви", яка була розвинута в дитинстві. Адже негативний дитячий досвід травми, жорстокого поводження чи нехтування з боку батьків часто призводить до того, що люди приречені завжди відчувати себе безсилими жертвами.

Переосмислення ідентичності також передбачає подолання давніх сумнівів у собі та переосмислення сприйнятих слабкостей як сильних сторін. Тож на цьому етапі варто прийняти більш позитивне самосприйняття, це допоможе підвищити самооцінку та почати будувати стосунки з позиції безпеки, а не страху.

Активно будувати здоровіші стосунки

На цьому етапі слід примиритися зі своїм минулим і знову навчитися довіряти любові. Крок передбачає розв'язання невирішених питань з батьками.

Створення здорових стосунків може здатися складним завданням, але кожен маленький крок вперед ґрунтується на попередньому, що призводить до значних позитивних змін.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про 6 фраз, які не варто казати коханим, коли вони мали поганий день. В цих ситуаціях краще вже мовчати.