Покрова Пресвятої Богородиці: що не можна робити та які прикмети у свято за старим стилем

Усі свята
641
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

покрова заборони
Покрова Пресвятої Богородиці: заборони, що треба робити і прикмети на свято canva.com

У цей святковий день наші предки завжди прислухалися до проявів природи та робили свої прогнози на майбутнє

Покрова Пресвятої Богородиці — це одне з найбільш шанованих християнських свят, яке за новим календарем тепер святкується 1 жовтня. Однак є віряни, хто ще на перехідному етапі святкують двічі, тож для них свято Покрови — і 14 жовтня. Враховуючи цікавість наших читачів до теми, розповідаємо, що не можна робити на Покрову, що треба та які прикмети цього дня за старим стилем.

Нагадаємо, що свято Покрови символізує заступництво Діви Марії за людство перед Богом і нагадує про її захист і покровительство над вірянами. Свято має глибоке духовне значення, оскільки підкреслює силу молитви та віру у небесну допомогу. В Україні Покрова особливо шанується, адже Богородиця вважається також покровителькою українського козацтва, і тому цей день асоціюється з національними традиціями та боротьбою за свободу і незалежність.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Далі розповідаємо, що не можна робити на Покрову Пресвятої Богородиці.

що не можна робити на покрову
Покрова Пресвятої Богородиці за старим стилем: що не можна у свято Фото: canva.com

Покрова Пресвятої Богородиці: що не можна робити у свято за старим стилем

У це велике релігійне свято віряни намагаються строго дотримуватися традицій, щоб провести день правильно та нічого не порушити. Отже, головні заборони на Покрову 2024:

  1. Не можна займатися важкою фізичною працею. Покрова — велике церковне свято, тому не рекомендується виконувати важку фізичну роботу. Щоправда, вважалося, якщо дівчина на Покрову пектиме хліб, просячи в Пречистої собі чоловіка — Діва Марія обов’язково прислухається до її молитви.

  2. Не слід також займатися ремонтом, будівництвом, прати, прасувати та прибирати у домі. Вважається, що так позитивна енергія може покинути дім.

  3. В жодному разі не можна працювати на землі. На Покрову не варто сіяти чи садити щось, бо це може призвести до поганих врожаїв наступного року.

  4. Головним табу — є смуток у цей день. Вважається, що поганий настрій і зневіра може супроводжувати вас протягом наступного року. І навпаки — чим веселіше ви проведете свято, тим щасливішим будете.

  5. Не можна займатися рукоділлям. Під час свята не можна шити, в'язати чи займатися іншими видами рукоділля.

  6. Під забороною сварки та словесна лайка. У цей день будь-яка сварка або конфлікт може принести нещастя на весь рік. Віряни намагаються зберігати мир у сім’ї та з оточуючими, уникають образ та гніву.

  7. Не слід вживати алкоголь і переїдати, адже це може порушити духовний настрій світлого свята.  А переїдання — це потакання власним слабкостям.

  8. У святковий день не можна стригти волосся, нігті, бороду, а також митися, відвідувати лазню — зробіть це напередодні.

  9. Не давайте порожніх обіцянок, бо якщо дати своє слово і не виконати обіцяне — біда прийде у дім.

  10. На Покрову не можна позичати гроші, бо з ними можна віддати з дому й своє щастя.

  11. Не можна на свято відмовляти у гостинності. Вважається, що чим більше в домі буде гостей на святкову гостину, тим більше на господарів дому чекає достатку та Божого благословення.

  12. В жодному разі не можна відмовляти в допомозі. Покрова Пресвятої Богородиці — свято милосердя, тому вважається поганою прикметою відмова у допомозі, особливо якщо це стосується милостині або підтримки слабших.

  13. Не варто відмовлятися від вінчання або сватання. Вважається, що шлюб, укладений на Покрову, буде особливо щасливим. Відмовитися від сватання або весілля — погана прикмета, адже в цей день Пресвята Богородиця благословляє молоді пари.

Що треба зробити на Покрову Пресвятої Богородиці

На Покрову заведено відвідувати церковну службу і молитися іконі Покрови Божої Матері. Вважається, що всі прохання Богородиці в цей день будуть почуті. Тож за можливості треба відвідати церковну службу або щиро помолитися вдома. Зазвичай у Богородиці просять здоров'я, допомоги й захисту, а ще любові й щастя в сімейному житті. Вважається, що Богородиця весь рік оберігає людину, покриваючи її покровом.

У гарних традиціях цього дня буде зробити добру справу та проявити християнське милосердя, задонатити.

Святкова вечеря з родиною та друзями — чудовий спосіб провести це релігійне свято. Не забувайте й про духовний розвиток сьогодні: можна вивчати Святе Письмо, присвятити час роздумам про майбутнє, свої цінності та в цілому високі речі.

Прикмети на Покрову Пресвятої Богородиці

Не секрет, що наші пращури на великі релігійні свята особливо уважно ставилися до проявів природи, тож ви теж можете провести свої спостереження. Найпопулярніші прикмети на Покрову Пресвятої Богородиці — далі.

  • Яка погода на Покрову, такою буде і зима.

  • Якщо на Покрову випав сніг, то буде він і в Дмитрів день.

  • Якщо в цей день сніг не покрив землю — не покриє в листопаді та грудні.

  • На Покрову вітер — весна буде вітряна.

  • Сніг у весілля на Покрову — щастя молодим.

  • Якщо лист з берези та дуба на Покрову впаде чисто — до легкого року, а нечисто — до суворої зими.

  • Відліт журавлів до Покрови — на ранню зиму.

  • На городі високий бур'ян — зима буде сніжною.

  • Береза вже повністю пожовкла — до ранньої зими.

  • Холодний і швидкий вітер в цей день віщує тривале похолодання.

  • У лісі вродило багато білих грибів — до хорошого врожаю в наступному році.

  • Багато снігу — буде багато весіль наступного року.

покрова прикмети
Прикмети на Покрову Пресвятої Богородиці та заборони свята Фото: відкриті джерела

З Покровою Пресвятої Богородиці!

Також у вас під рукою сьогодні повинні бути красиві привітання та листівки з Покровою Пресвятої Богородиці. Святковий контент шукайте за посиланням.