Ви не знали: чим грецький горіх відрізняється від волоського

Їжа
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

як відрізнити волоський та грецький горіхи
Яка його правильна назва. Фото: wikimedia.org

Як його правильно називати

Ми розповідали, яка капуста не підходить для квашення. Тепер поговоримо про те, що багатьох дивує, а саме про різницю між “грецьким” та “волоським” горіхом. 

Отже, “грецький” горіх нічим не відрізняється від “волоського”? Однак так склалося, що він має “дві назви”. Розповімо про це разом із “ТСН”. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Чому грецький горіх називають грецьким?

Грецький або волоський горіх - це вид горіха. Його наукова назва - Juglans regia. Він походить з Середньої та Центральної Азії, звідки поширився у багатьох країнах світу. Тому мовознавці вважають, що називати ці горіхи “грецькими” неправильно.

Ця назва пов’язана з тим, що ці горіхи імпортували до Європи саме через Грецію. Що цікаво, самі греки називали ці горіхи перськими.

Українською ці горіхи коректно називати "волоськими", що пов’язано зі словом "волохи". Так у середньовіччі називали населення Придунав’я й Трансильванії. Саме волохи були посередниками у торгівлі горіхами, тому слов’яни і називали горіхи волоськими.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Назва "волоський горіх" вважається більш нормативною та літературною, ніж “грецький” - от і вся різниця. Також ми розповідали, навіщо на ковбасі металева кліпса.