Вийшли заміж чи обрали собі нове ім'я? Чи потрібно змінювати водійське посвідчення у такому випадку

Гаджети та авто
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Заміна водійського посвідчення
Зміна прав при зміні прізвища. Фото: doradvokat.com.ua

Що робити з правами при зміні персональних даних пояснює МВС

Зараз людина маж право змінити своє ім’я, прізвище та навіть по батькові. Або жінка після шлюбу приймає прізвище чоловіка чи навпаки, або ж повертає своє у випадку розлучення. А що робити з правами при зміні персональних даних чи лишати як є, розповідаємо далі.

При зміні даних потрібно змінити і документи зі старим прізвищем. Як та де обміняти посвідчення водія у зв’язку зі зміною персональних даних, пояснює Головний сервісний центр МВС.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Як обміняти посвідчення водія у зв’язку зі зміною персональних даних

Якщо людина змінює ім’я, прізвище чи по батькові, то посвідчення водія потрібно змінити протягом 10 днів після зміни. Зробити це можна у будь-якому сервісному центрі МВС або онлайн через Кабінет водія.

Документи, які треба мати при особистому зверненні до сервісного центру МВС

  • паспорт з відміткою про реєстрацію місця проживання; 

  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;

  • документ, що підтверджує зміну персональних даних (наприклад, свідоцтво про шлюб);

  • посвідчення водія, що підлягає обміну;

  • медична довідка (під час дії воєнного стану не обов’язкова).  

У сервісному центрі МВС адміністратор сфотографує особу на документ та видасть нове посвідчення водія. Вартість обміну становить близько 572 гривні, без врахування банківської комісії.

Як обміняти водійське посвідчення онлайн

Це можна зробити самостійно через Кабінет водія. Для цього треба:

  • авторизуватися;

  • заповнити всі необхідні поля та завантажити скан-копії документа, що підтверджує особу та документу, що  підтверджує зміну особистих даних.

Готове посвідчення водія можна забрати у сервісному центрі МВС, у відділенні “Укрпошти”, або ж його доставить кур’єр на вказану адресу. При замовленні онлайн-послуги передбачено до 3 робочих днів на розгляд заявки, окремо надаються логістичні послуги. Орієнтовна вартість — 572 грн за бланк посвідчення та адмінпослуги сервісного центру МВС, 294 грн за логістичні витрати, може бути також нарахована комісія банку.

Варіант онлайн замовлення підходить для власників посвідчення водія, фото якого відображається у Кабінеті водія, та є всі дані в електронному реєстрі. В іншому випадку, водій має звертатися до сервісного центру МВС особисто.   

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Водії мають бути у курсі важливих нюансів. Наприклад, при зміні кольору авто потрібно звертатися до проходження процедури перереєстрації оновленого автомобіля в одному із сервісних центрів МВС.