З’явилися воші? Експерт розповів, які причини, і як попередити педикульоз

Догляд за волоссям
Дарія Кириленко

Дарія Кириленко

Редакторка стрічки новин

Експерт розповів про причини появи вошей
Як попередити педикульоз, фото: onclinic.ua

Ось що потрібно робити, аби не заразитися вошами

Воші у голові можуть з’явитися у будь-кого, і не важливо — чистюня ви, чи завжди забуваєте привести себе до ладу. Річ у тім, що ці паразити можуть легко перестрибнути вам на голову будь-де: у магазині, в транспорті чи в іншому громадському місці. Раніше ми писали, чому не можна прати спідню білизну з іншим текстилем, а тепер розкажемо про нюанси педикульозу.

Воші живуть на голові людини, харчуючись її кров’ю, повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України. Ці паразити приклеюють свої яйця-гниди до волосся. Щодня самка відкладає від 3 до 7 яєць, а живе доросла воша майже місяць.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Експерти зазначають, що від моменту зараження до перших ознак хвороби може пройти кілька тижнів. У людини починається свербіж шкіри в місці укусу воші, з’являються дрібні сірувато-блакитні плями на шкірі, а самі гниди стає видно на волоссі.

Як передаються воші
Які причини появи педикульозу, фото: tactical-ops.org.ua
Педикульоз можна дістати практично в будь-якому місці, де можливий тісний контакт однієї людини з іншою: в магазині, потязі чи іншому громадському транспорті і навіть у туалетах, лазнях, саунах, басейнах, спортивних роздягальнях. Більш того, воша може протягом 2 —3 днів чекати нового господаря,
— розповіли експерти МОЗУ.

Додали, що нараз педикульоз — це поширена проблема серед усіх вікових груп, особливо дітей шкільного віку. Аби попередити появу вошей, потрібно дотримуватися гігієни, не користуватися спільною білизною і не спати на одній подушці.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, як позбутися прищів, які з’являються від спеки. Експерт розповів секрети чистої шкіри влітку.

Важливо

Вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров׳‏я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров׳‏ям, зверніться до лікаря.