Інопланетні тварюки, контрабандисти та самотність на Місяці: найкращі фільми про космос (ФОТО, ВІДЕО)

Кіно та серіали

Олександр Панченко

Кінооглядач

Днями закінчився Всесвітній тиждень Космосу. Але це ніяким чином не завадить нам поділитися з вами добіркою найкращого кіно про космос! Ці фільми ви зможете переглянути прямо на цих вихідних або ж в будь-який інший день, коли у вас з'явиться підходящий настрій.

Зауважте: ми спеціально не брали до уваги такі шедеври, як “Зоряні війни” чи “Стартрек” - ці франшизи заслуговують на окрему розмову. Але в іншому – Всесвіт розкриває для нас свої обійми прямо зараз!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

"Космічна одіссея 2001 року" (1968)

Ось він, великий фільм, який змусить повірити навіть найбезнадійнішого сноба в те, що кінофантастика - це теж високе мистецтво. Втім, фільм вийшов 55 років тому, так що будь-якому снобу давно вже час цей фільм подивитися - як і більшість інших фільмів приголомшливого Стенлі Кубрика. Так, картині більше півстоліття, але сказати, що "Космічна одіссея" якимось чином застаріла - візуально або стосовно змісту - не повернеться язик у жодної живої істоти на планеті Земля.

Отже, ми маємо монолітний предмет, чорного кольору і у формі паралелепіпеда. Спочатку ми спостерігаємо його у доісторичну епоху, за часів древніх австралопітеків. Саме цей моноліт, за задумом авторів сценарію (а це, крім Кубрика, письменник Артур Кларк) навчив австралопітеків користуватися різними предметами як зброєю та інструментами для роботи. Потім, наприкінці двадцятого століття, подібний моноліт виявили астронавти вже на Місяці. Другий моноліт посилав потужні випромінювання у бік Юпітера - саме туди людство і вирішує надіслати космічну експедицію. Один із найважливіших учасників експедиції – комп'ютер зі штучним інтелектом…

Що ж, Кубрик у будь-якому жанрі знімав так, ніби саме такому кіно він віддавав все своє життя – чи то костюмована драма “Баррі Ліндон”, чи психологічний хоррор “Сяйво”. "Космічна одіссея" не виняток - фільм знятий так, ніби і був задуманий як зразок кінофантастики, що недосяжний для майбутніх режисерів. Зйомки тривали три роки - кропітливість і перфекціонізм Кубрика воістину знайшли своє застосування.

"Чужий" (1979)

Ця культова картина, яку в рівній мірі можна назвати як “космічною”, так і хоррором, не стала б такою еталонною, якби її режисер Рідлі Скотт не був таким вимогливим і водночас не мав бездоганний смак і почуття стилю – насправді , досить рідкісними якості.

Одна з найголовніших художніх переваг фільму – його камерність. У картині всього сім героїв (не рахуючи, власне, Чужого - злобного космічного монстра), всі вони - члени екіпажу космічного вантажного корабля, який у 2122-му році змушений відгукнутися на сигнал SOS, що посилається з планети за межами Сонячної системи. Неважко здогадатися, що надалі події розвиватимуться зловісно…

Роль Сігурні Уівер у картині могла зіграти Меріл Стріп – але перед початком зйомок помер її чоловік, актор Джон Казале, тому Меріл, яка дотримувалася жалоби, змушена була відмовитися від участі у проекті. До речі, самого Чужого теж грав актор, Боладжі Бадеджо – монстр зовсім не був суто дітищем художників та фахівців із візуальних ефектів. Бадеджо носив костюм з латексу, а також демонстрував навички, набуті на заняттях з тай-чі та уроків пантоміми.

"П'ятий елемент" (1997)

Все-таки коли за науково-фантастичний фільм береться талановитий режисер, який, в основному, спеціалізується зовсім не на космосі та прибульцях – результат може бути не лише несподіваним, а й визначним. Саме таким видатним і чарівним вийшов свого часу "П'ятий елемент" у француза Люка Бессона - і картина досі виглядає так само свіжо, як і тоді, наприкінці дев'яностих.

Історія починається в 1914-му році – на Землю прилітають інопланетяни, щоб забрати у жерця стародавнього таємного культу свої святині, чотири камені із зображенням стихій та статую у вигляді саркофагу. Ці реліквії призначені для боротьби з Абсолютним Злом - і це саме Зло загрожує Землі вже в 23-му столітті, в 2263 році. Тепер для того, щоб урятувати планету, потрібна ще й безпосередня допомога привабливого  таксиста Корбена Далласа (Брюс Вілліс) та чарівної дівчини Лілу (роль, яка прославила Міллу Йовович).

Бюджет фільму становив 90 мільйонів доларів – на той момент це була найдорожча картина, знята за межами Голлівуду. І Бессон витратив кожен долар з розумом – адже для нього ця робота, яку він задумав ще у підлітковому віці, справді багато значила.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Серіал "Світлячок" (2002) 

Цей серіал мав усі шанси стати новими “Зоряними війнами”. Справді, за рівнем різноманітності і харизматичності “домашньої” якості головних героїв, “Світлячок” цілком міг скласти конкуренцію легендарній франшизі. Але щось не зрослося – серіал не прожив довше за перший сезон, було знято всього 14 серій. Як це часто буває, виживає далеко не завжди той, хто мав би – і саме ця ідея, за іронією, була закладена в основу сценарію “Світлячка”.

Річ у тому, що ми маємо справу з не позитивними героями. Персонажі "Світлячка" - це контрабандисти, екіпаж космічного корабля "Сереніті", класу "Світлячок". Вони геть-чисто позбавлені всякого пафосу, властивого більшості героям фантастичних фільмів – що ж, тим легше до них прив'язатися і втягнутися в їх нескінченні пригоди у Всесвіті 2517-го року.

Головну роль у “Світлячку” зіграли Нейтан Фільйон, Джина Торрес, Алан Тьюдік та Адам Болдуїн – без претензій на геройство, але з безпосередністю. 2005-го на екрани вийшов фільм “Місія “Сереніті” - начебто як продовження “Світлячка”, але без простої чарівності оригіналу.

"Місяць 2112" (2009)

Для того, щоб усією душею полюбити цей фільм, не обов'язково знати, хто такий Дункан Джонс – режисер цієї картини. Тим часом, цей Дункан Джонс – єдиний син Девіда Боуї, одного з справжніх музичних геніїв двадцятого століття. Більше того – якщо пам'ятаєте, Боуї ще за життя зробив себе легендою, вигадавши образ Зіггі Стардаста, тобто Зіггі Зоряний Пил. Цей самий Зіггі був прибульцем з Марса, який став рок-зіркою на нашій планеті, прибувши сюди в 1972-му році, тобто тоді, коли Боуї випустив культовий альбом "Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" (" Зліт і падіння Зіггі Зоряний Пил та Павуків з Марса”). Картину "Місяць 2112" просто неможливо сприймати без цього історичного бекграунду, проте фільм є беззаперечним шедевром сам по собі.

Якщо вам потрібні для веселого проведення часу битви в космосі і вражаючі ефекти, то «Місяць 2112» - не ваш фільм. Це кіно – про абсолютну, всепоглинаючу самотність людини, відправленої в космос. За сюжетом, астронавт Сем Белл (Сем Рокуелл у своїй найкращій ролі) працює за контрактом на гірничодобувному комплексі на Місяці – у недалекому майбутньому. Після закінчення трьох років, проведених далеко від Землі, Сем починає розуміти, що з ним твориться щось недобре - або, можливо, справа не тільки в ньому.

Фільм було знято всього за 5 мільйонів доларів, за 33 дні на одній із лондонських кіностудій – але це якраз той випадок, коли мінімумом коштів (а це вельми невелика сума для фантастичного фільму) народжується справжній шедевр.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

"Гравітація" (2013)

Якою б пафосною та простою не здавалася ідея про те, що планета Земля – і є наша Батьківщина, і саме про неї будь-яка людина найбільше сумуватиме, опинившись у відкритому космосі, у випадку з фільмом «Гравітація» ця ідея працює. Режисер Альфонсо Куарон з дитинства був захоплений космосом і польотами людини в цей холодний, беззвучний, невагомий, непридатний для нормального життя простір. Цей фільм був для нього не просто черговим проектом. Куарон розумів, що це його шанс висловити всі найпотаємніші думки, що відвідували його десятиліттями – і всі вони були пов'язані з космосом. У результаті ми маємо не лише “космічний” фільм, а й першокласну драму про місце людини у Всесвіті – і в цьому випадку ще й сильної та прекрасної жінки.

Головну роль у картині зіграла Сандра Буллок – її героїня Райан Стоун, астронавт-дослідник, намагається повернутись на Землю після зіткнення свого корабля з космічним сміттям. Так, у кадрі іноді з'являється герой як завжди чудового Джорджа Клуні, досвідчений астронавт Метт Ковальскі, але все-таки "Гравітація" - це передусім бенефіс Буллок. І справа навіть не в її акторських здібностях – можливо, цю роль не гірше зіграла б і Анджеліна Джолі, яку спочатку планував зняти у своєму фільмі Куарон. Суть в іншому - Буллок якраз найменше "акторствує", намагаючись передати це палке бажання повернутися на Землю. І актрисі віриш, кожній її сльозинці.

"Дюна" (2021)

Довгий час фантастичний роман “Дюна” Френка Герберта вважався таким, що неможливо екранізувати – і невдала спроба Девіда Лінча у вісімдесятих лише підтвердила побоювання. Справді, лінчевська “Дюна” була одним із найгучніших провалів в історії кінематографу – і це насамперед охоче визнавав сам Лінч. Але, маючи перед очима наочний посібник про те, як не треба екранізувати роман, а також технології 21-го століття, за справу взявся режисер Дені Вільнєв – і на нього чекав тріумф.

За сюжетом, у далекому майбутньому йде війна за планету Арракіс – і в цю космічну ворожнечу втягнутий Дім Атрейдесів. Представника Дому Атрейдесів, Пола Атрейдеса, зіграв Тімоті Шаламе - і саме його акторська робота, нарівні з вражаючою картинкою, була основною причиною успіху фільму не тільки у критиків, а й у глядачів. Дійсно, 25-річний на той час Шаломе грав так, ніби він знімався не у фантастичному блокбастері, а в трагедії Шекспіра – при цьому чудово усвідомлюючи, скільки сердець юних дівчат буде при цьому розбито. У той же час, у чоловічої половини його гра та образ зовсім не викликали роздратування.

Раніше ми розповідали про найкрутіші серіали жовтня. Цього місяця точно буде на чому зупинитися!

Головне фото: freepik