Крістен Стюарт: від закоханої у вампіра – до розгубленої принцеси Ді. Найкращі фільми

Кіно та серіали

Олександр Панченко

Кінооглядач

Крістен Стюарт в ролі Белли у "Сутінках". Фото з відкритих джерел у Мережі

Якщо думаєте, що вона - всього-на-всього Белла із "Сутінок", то дуже помиляєтесь!

Крістен Стюарт виросла в Каліфорнії, її батьки працювали на телебаченні та в кіноіндустрії. Ще маленькою Крістен була впевнена, що стане сценаристом або режисером. У дівчинки не було ніякого бажання ставати зіркою і привертати до себе увагу - хоча вже тоді Крістен любила ставити всюди свій підпис і списала маркером весь будинок…

Все сталося навпаки – у 8-річному віці її помітив агент на шкільній виставі. Після року проб Крістен почала зніматися, а в ранньому підлітковому віці її партнерами на майданчику вже були Джоді Фостер та Шерон Стоун. Це був лише початок – ми згадуємо найяскравіші ролі Стюарт.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

"Сутінки" (2008)

Як давно це, виявляється, було - дивно, але зараз перший фільм "сутінкової" франшизи, що по-справжньому прославив Стюарт, виглядає як щось, зняте в іншому світі, іншу епоху і на іншій планеті. Це дуже прямолінійне кіно – і в цьому «Сутінки» навіть нагадують рядову продукцію старого Голлівуду, стрічки, зняті до революційних шістдесятих. Події у фільмі розвиваються стрімко, настільки, що героїв не мають часу на рефлексії – як і глядач, якого таким чином просто змушують на якийсь час забути про власний скептицизм. І це працює.

Нагадаємо, що за сюжетом, 17-річна Белла Суон (Стюарт), симпатична та розважлива дівчина, переїжджає із спекотної Арізони до дощового містечка Форкс - щоб жити зі своїм батьком, місцевим головою поліції. У новій школі Белла на уроках біології сидить за однією партою з загадковим хлопцем Едвардом Калленом (Роберт Паттінсон), і дуже незабаром хлопець у дивний спосіб рятує Беллі життя… Спочатку роль Суон продюсери пропонували Френсіс Бін Кобейн – але дочка Курта Кобейна, покійного лідера ”Нірвани”, рішуче відмовилася.

"Парк культури та відпочинку" (2009)

Крістен Стюарт рідко знімається в легких, романтичних фільмах – ця картина є винятком із правил і одним із найзворушливіших фільмів кінця нульових. По суті, це кіно про перше кохання – саме те, коли герої вперше зазнають тих самих чарівних хімічних реакцій у крові та ставнозвісних “метеликів у животі”.

За сюжетом добре вихованого хлопця з пристойної родини Джеймсу (Джессі Айзенберг) доводиться шукати роботу на літо – замість обіцяної батьками подорожі до Європи. Його батька урізали у зарплаті, тож Джеймс у результаті влаштовується до парку розваг, де заводить дружбу з колегою, дівчиною на ім'я Емілі (Стюарт). Спочатку більш спритна Емілі рятує Джеймса від удару ножем, потім пригощає кубинським ромом, потім підвозить додому на своїй машині… Фільм і чудова гра Стюарт і Айзенберг миттєво повернуть вас у ваші підліткові роки.

"Раневейс" (2010)

“The Runaways” у середині сімдесятих років минулого століття були одним із перших “дівочих” рок-гуртів, які досягли успіху – цим вже давно нікого не здивуєш, але в той час дівчата, які грають на електрогітарах гучну музику, були великою рідкістю.

Тим не менш, "Раневейс" не стали по-справжньому легендарними і глобально відомими, але "культовими" їх точно назвати можна. Можливо, саме тому цей фільм сприймається не як музичний байопік, а просто як хороше кіно про той час і про те, як людина розпоряджається зі своїми мріями, а вони своєю чергою – з нею.

Крістен Стюарт у фільмі "Раневейс". Кадр із фільму

Крістен Стюарт чудово вжилася в образ лідера групи, Джоан Джетт – дівчину-підлітка із задвірок Лос-Анджелеса, яка купує на зекономлені гроші куртки-косухи в чоловічому відділі магазину, ледве вміє грати на гітарі, але вже вважає себе справжньою рок-зіркою. Такою, як тут, ми не побачимо Крістен більше в жодному фільмі (і так, у її героїні немає абсолютно нічого спільного з Беллою Суон із “сутінкової саги”) – і це ще один привід його подивитися. До речі, треба сказати, що перед зйомками Стюарт зовсім не знала, з якого боку підходити до інструменту, тому їй терміново довелося вивчати базові акорди.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

"На дорозі" (2012)

Отже, на початку минулого десятиліття нарешті матеріалізувалася екранізація одного з найзнаменитіших і найвпливовіших американських романів ХХ століття – книги “На дорозі” письменника-бітника Джека Керуака. Той, сучасник та друг Вільяма Берроуза та Аллена Гінзберга, таких же літературних героїв “розбитого покоління”, написав свою книгу за три тижні у травні 1951-го року – точніше, надрукував на рулоні папери завдовжки у 36 метрів, чи то в припливі, чи то у справжньому нападі натхнення.

Переказувати сюжет фільму, як і книги – невдячна справа. Герої хаотично подорожують Америкою, переважно автостопом, економлять гроші, іноді підробляють, слухають джаз, дружать і кохаються – загалом, намагаються випробувати на собі, що ж таке справжня свобода. Але нас цікавить переважно Мерілу (Стюарт) – молода дружина одного із головних героїв. Ця роль – чи не найсміливіша в кар'єрі Крістен, адже одного разу її героїня опиняється в ліжку з двома чоловіками, отримуючи від цього колосальне задоволення. Дивно, але Стюарт вдалося зробити свою Мерілу набагато глибшим персонажем, ніж у книзі. Така може закохати в себе та затягнути в ліжко не те що двох – дюжину.

"Світське життя" (2016)

Знаючий глядач вже звик до того, що Вуді Аллен особливо “у своїй тарілці” почувається тоді, коли дія його фільмів відбувається у двадцятих або тридцятих роках минулого століття, до Другої світової – за часів молодості джазу, який обожнює режисер, і золотої ери Голлівуду.

Але що зовсім не звично, так це бачити у такому антуражі Крістен Стюарт - здавалося б, у Стюарт і Аллена не мало бути нічого спільного, але вони дуже добре порозумілися. До того ж, саме Аллен відкрив у Крістен і показав нам, глядачам, дуже дорослу, природну, можна навіть сказати "побутову" жіночність і ніжність Стюарт - і вони стали головною окрасою стрічки.

За сюжетом, хлопчина з Нью-Йорка, Боббі Дорфман (Джессі Айзенберг, актор знову зустрівся з Крістен на майданчику після “Парку…”) приїжджає до Лос-Анджелеса – в надії, що його дядько, успішний і навіть могутній агент і продюсер у Голлівуді допоможе йому зробити кар'єру в кінобізнесі, не обов'язково в якості актора. Дядько Філ (Стів Карелл) спихає Боббі своїй чарівній секретарці на ім'я Вероніка, або просто Вонні (Стюарт) – і та зобов'язується показати йому місто та його пам'ятки, тобто будинки кінозірок.

Дуже швидко Боббі закохується в героїню Стюарт – він не в курсі, що вона вже давно є коханкою його благодійника-дядька… “Світське життя” – і справді один із найкращих пізніх фільмів Аллена, і переглядати вам його захочеться саме через гру Крістен Стюарт.

"Персональний покупець" (2016)

Дивно, але в одному з найнетривіальніших фільмів у своїй кар'єрі Крістен, точніше її героїня, поводиться (і подає себе) звичайнісіньким, повсякденним чином. Справді, під час перегляду цієї картини складно позбавитися відчуття, що спостерігаєш за своєю старою знайомою – яку знаєш тисячу років, як і всі її звички.

Тим часом, героїня Стюарт, дівчина на ім'я Морін – далеко не пересічна обивателька. По-перше, вона працює кимось на кшталт асистентки у знаменитої супермоделі – купує їй одяг у європейських бутіках, інколи ж просто оновлює систему в комп'ютері. Але взагалі Морін – медіум, здатна спілкуватися з потойбічним світом. Нещодавно в неї помер брат-близнюк, який, як і Морін, страждав на ваду серця. Брат теж був медіумом - і героїня Крістен намагається встановити з ним контакт.

Дивно, але те, що є, по суті, трилером із досить банальним сюжетом знято як добротна драма – мабуть, саме тому Олів'є Ассаяс, який показав “Персонального покупця” у Каннах 2016-го, отримав приз за найкращу режисуру.

"Спенсер" (2021)

Творці цього примітного байопіка про принцесу Діану, яка загинула наприкінці минулого століття, вчинили правильно, назвавши фільм її дівочим прізвищем, а не просто "Діана". Зрештою, Крістен Стюарт, яка зіграла головну роль, зображує на екрані скоріше просто розгублену, зневірену і заплутану молоду жінку, мати двох дітей, а не відому всій планеті леді Ді.

А ще героїня Стюарт небезпідставно підозрює свого чоловіка, майбутнього монарха принца Чарльза в зраді - і їй абсолютно нема з ким по-справжньому поділитися своїм болем, окрім як з камерою і з нами, глядачами. Відмінна робота Крістен, нехай вона навіть не намагається бути схожою на Діану – і заслужена номінація на “Оскар”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також ми розповідали про найкращі фільми з Джонні Деппом. Що подивитися з цим легендарним актором, щоб не передивлятися всоте “Пірати Карибського моря”, дізнавайтеся разом із ХОЧУ!