Більше ніяких "кратерів" на обличчі! Як звузити розширені пори за допомогою косметики

Догляд за обличчям і тілом

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Чи можна звузити розширені пори на обличчі і зробити їх менш помітними? Фото: freepik.com

А ви знали, що пори не мають здатності звужуватися? Тоді ж як зробити розкриті та забруднені пори непомітними на обличчі? Дізнаємось!

Зараз ви здивуєтеся, але… Наші пори – це лише маленькі отвори на шкірі, через які піт і шкірне сало виводиться назовні. І вони не мають можливості звужуватися або розширюватися, тому що не оснащені м'язами! Розширені пори – це умовний термін. Ним можуть називати пори, які дуже видно на шкірі. А їхня “розширеність” чи “звуженість” залежить від генетичних особливостей нашої шкіри.

Розширеними називають пори, які явно помітні на шкірі обличчя, каже джерело Berezhy Sebe. А видно їх через те, що в них назбиралося шкірне сало, пил і бруд, залишки косметики, частинки відмерлої шкіри. Пори можуть бути видно через запалення або після них, а до запалень теж призводить забруднення. Як зробити такі “розширені” пори менш видимими? Розбираємось, яка косметика нам допоможе.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чи можуть пори розширюватись? Чому?

Якщо пори не оснащені м'язами, то розширюватись і звужуватись довільно вони не можуть. Інша річ, що ці протоки, через які назовні виходить піт та шкірне сало, можуть справді збільшитися в діаметрі. Але тільки через те, що через них виділятиметься велика кількість жиру. Розширення самої пори буде незначним, але вона буде помітною, як правило, через забруднення.

Розширені пори утворюються найчастіше в так званій Т-зоні – на лобі, крилах носа, щоках та підборідді. Найбільш помітні вони на жирній та комбінованій шкірі. Бути помітними і мати великий діаметр пори можуть через:

  • спадковість (розмір пор шкіри визначено генетично);

  • гормональний дисбаланс (період статевого дозрівання, вагітність, гормональні порушення);

  • вплив ультрафіолету (УФ-промені розширюють судини та посилюють вироблення шкірного сала);

  • неправильне харчування (велика кількість жирного, солоного, гострого, солодкого, газованих напоїв тощо);

  • захворювання органів шлунково-кишкового тракту (в основному, проблеми з кишечником);

  • шкідливі звички (алкоголь та куріння);

  • неправильний догляд за шкірою;

  • стресові фактори.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як звузити пори на обличчі та зробити їх менш помітними?

Пори можна зробити набагато менш помітними, та й загалом покращити якість шкіри обличчя. Є спеціальна косметика, яка призначена “для звуження пор”. Насправді це просто умовна назва. Але самі засоби допомагають відрегулювати роботу сальних залоз, зменшити виділення шкірного сала та жирність шкіри, зробити шкіру матовою та надати рівномірного тону. Розповідаємо, з яких етапів повинен складатися догляд за шкірою з розширеними порами і якою косметикою користуватися.

✔️ Очищення

Пори видно здебільшого саме через забруднення. Тому якісне та ретельне очищення шкіри потрібно обов’язково. Очищати шкіру потрібно і вранці після сну, і ввечері після цілого дня. Вранці достатньо вмивання з пінкою або мусом. А ввечері обов'язково потрібно спочатку зняти декоративну косметику зі шкіри обличчя і лише потім вмиватися. Для зняття макіяжу найкраще використовувати міцелярну воду. Кремоподібне молочко або гідрофільні олії більше підійдуть для сухої шкіри, ніж для жирної з її розширеними порами.

✔️ Тонізування

Жирну шкіру бажано вмивати водою, а не тільки обходитися незмивними засобами, що очищають. Але водопровідна вода сушитиме шкіру, у ній міститься хлор, який може осідати на шкірі та шкодити їй. Тому після вмивання водою потрібно обробити шкіру обличчя тоніком або тонером – вони нейтралізують рН. Вибирайте косметику із себорегулювальними компонентами – саліциловою кислотою, гліколевою кислотою, ретинолом, цинком.

✔️ Зволоження

Думка, що жирній шкірі не потрібне зволоження – це міф! Зволожена шкіра вироблятиме рівно стільки шкірного сала, скільки необхідно. А пересушена виділятиме його у значно більших кількостях. Тому обов'язково інтенсивно зволожуйте шкіру, особливо після вмивання водою. Для цього підійдуть креми легкої текстури, креми-гелі та сироватки з гіалуроновою кислотою (must have!), колагеном та еластином.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Не забувайте, що пори – це нормально! Їх можна замаскувати тональними засобами та пудрою за потреби. Але не забувайте видалити декоративну косметику увечері, щоб пори не забивалися нею ще більше. Нагадаємо, нещодавно ми розповідали про омолодження шкіри без ін’єкцій – чи це реально?