Як зрозуміти, що у шампуню хороший склад: яких компонентів там не повинно бути — уважно читайте етикетку

Догляд за волоссям

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Як вибрати хороший шампунь. Фото: pexels.com

Не кожен шампунь буде підходити вашому волоссю, хоч би скільки він коштував. Вся справа - у складі засобу

Шампунь – це засіб, яким ми користуємося практично щодня. Призначення шампуню – добре очистити волосся та шкіру голови, видалити весь бруд, пил, наліт, залишки засобів укладки тощо (хоча дехто практикує миття голови без шампунів). Ми любимо, коли шампунь добре піниться, а волосся «скрипить» після миття. Але чи має бути так? Чи не зашкодить це волоссю?

Разом з ТСН вивчаємо склад шампуню, щоб знати, яких інгредієнтів у ньому точно не повинно бути. Усі деталі знайдете у нашому матеріалі!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як працює шампунь?

У будь-якому засобі для очищення є ПАР – поверхнево-активні речовини. Їхні молекули влаштовані таким чином, що вони притягують жирні компоненти. Тобто, при митті голови, ПАР у складі шампуню притягують жир, що накопичився на волоссі, а разом з ним і весь бруд. ПАР добре змиваються водою, дійсно роблячи волосся чистим «до скрипу».

Найпоширеніші ПАР – це сульфати. Вони включалися до складу шампунів з давніх-давен. Але недавні дослідження фахівців довели, що сульфати дуже агресивні по відношенню до шкіри голови і до самого волосся. Так, вони усувають бруд, але одночасно і змивають весь жир, навіть той, який необхідний для захисту волосся та шкіри від негативного впливу ззовні.

Якщо постійно мити голову шампунем із великою кількістю агресивних сульфатів, сальні залози у шкірі голови працюватимуть у кілька разів активніше. Адже їм потрібно поповнити той жир, який створює захисну плівку. Ви напевно помічали: що частіше миєте голову, то швидше вона жирніє після миття. Ось це і є результатом дії сульфатів у складі шампуню.

Яким буває склад шампунів?

Хороший склад шампуню - це який? Фото: pexels.com

Щоб підібрати хороший і якісний шампунь і не нашкодити волоссю, потрібно дуже уважно вивчати склад. На упаковці будь-якого продукту, як косметичного, так і харчового, інгредієнти вказуються в порядку зменшення. Тобто, якщо на першому місці стоїть вода, то її дійсно найбільше у складі засобу. У шампунях зазвичай присутні:

  • вода – близько 70-90% всього обсягу засобу, вона необхідна для полегшення змішування між собою всіх інших інгредієнтів;

  • ПАР – поверхнево-активні речовини, відповідальні за очищення, як ми вже розповіли вище (найпоширеніші – сульфати натрію та сульфати амонію);

  • кондиціонуючі речовини – для пом'якшення волосся, надання йому гладкості, полегшення розчісування (зазвичай це гліцерин або пантенол, масла);

  • консерванти – для тривалого зберігання засобу та запобігання появі грибка або цвілі;

  • загусники – для надання шампуню густої, неводянистої консистенції;

  • барвники – для отримання необхідного кольору (тому краще обирати прозорі безбарвні шампуні);

  • ароматизатори – для надання приємного запаху (можуть бути як натуральними, і синтетичними);

  • інші компоненти, наприклад, протеїни та кератин, вітаміни, натуральні олії або рослинні екстракти і т.д.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Яких інгредієнтів точно не повинно бути у шампунях?

Давайте розберемося докладніше, чого точно не повинно бути в шампуні, якщо ви не хочете нашкодити волоссю. Зробіть собі шпаргалку, коли будете йти за шампунем у магазин.

  1. Агресивні ПАР. Серед таких – лауретсульфат натрію (може не розписуватись повною назвою, а маркуватися як SLES) та лаурилсульфат натрію (SLS). Вони не є критично небезпечними, але чутливій шкірі голови та ослабленому волоссю можуть завдати шкоди: свербіж, подразнення, почервоніння, висипання на шкірі, сухість і ламкість волосся. Якщо у вас такий тип волосся, уникайте цих компонентів у складі.

  2. Парабени. Це одні з найпотужніших консервантів, які значно збільшують термін зберігання косметики та доглядових засобів. Але вони теж можуть завдати шкоди шкірі та волоссю, і не просто у вигляді подразнення, а й серйозної алергічної реакції. Уважно вивчіть склад та уникайте шампунів із парабенами. Або шукайте такий, де цей інгредієнт стоїть на останніх місцях – це означає, що його зовсім небагато.

  3. Фталати. Один із найнебезпечніших компонентів у складі косметики для волосся і не тільки. Це загусник, пластифікатор, який допомагає стабілізувати текстуру шампуню, залишаючи її постійно однорідною, не даючи розшаровуватися. Але фталати у великий кількості і при постійному користуванні можуть викликати не тільки звичайну алергію, а навіть проблеми з гормонами.

  4. Силікон. Силікон надає гладкості та блиску волоссю, полегшує їх розчісування. Після миття голови шампунем із силіконом нам здається, що наші локони миттєво стали здоровими та красивими. Але силікон просто створює на поверхні волосся плівку, накопичується там, а висихаючи, може пошкодити волосся, зробити його ламким і крихким.

  5. Мінеральні олії. Звучить непогано, правда? І здається, що олії ці мають бути натуральними. Але це лише продукт нафтопереробки, який абсолютно не приносить користі, а лише шкоду і шкірі голови, і волоссю. Мінеральні масла закупорюють пори, перешкоджаючи диханню шкіри голови, провокуючи лупу та свербіж, послаблюючи волосяні фолікули та провокуючи випадіння волосся.

  6. Барвники та ароматизатори теж повинні перебувати у складі продукту на останніх місцях. Як правило, шампуні, що смачно пахнуть і мають привабливий відтінок, містять синтетичні барвники та ароматизатори. Натуральні ніколи не дадуть яскраво вираженого кольору чи запаху. А синтетичні теж можуть викликати подразнення та свербіж, алергію.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Уважно вивчивши склад, ви легко зможете підібрати шампунь, який не нашкодить вашому волоссю, а принесе тільки користь, добре очищаючи без агресивного впливу. А наскільки часто можна мити волосся, щоб йому не нашкодити, дізнавайтеся тут.