"Сам удома" по-котячому: скільки ваш пухнастик може пробути на самоті без наслідків

Домашні тварини

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Фото: exomania.com.ua

А наслідки можуть виявитися дуже різними...

Багато власників котів — особливо ті, хто живе у квартирі — задумуються над тим, чи варто гуляти з вихованцем на повідці і що робити з тваринкою, коли потрібно надовго поїхати з дому. Під “надовго” ми маємо на увазі день-два, а не тиждень❗️ Сьогодні розберемося в цьому питанні!

На скільки часу можна залишати кота одного вдома без наслідків і якими можуть бути ті самі наслідки, розповідає lovepets.com.ua. Деталі — вже у нашому матеріалі!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Скільки часу кіт може пробути один?

По-перше, важливо знати, що все залежить від характеру вашого вихованця: більшість котів прив’язуються до будинку більше, ніж до господаря, однак є і ті, які не можуть довго бути без своєї людини. У такому разі навіть не особливо тривала ваша відсутність може призвести до виникнення стресу у тварини.

Ветеринари здебільшого говорять, що котів можна лишати на термін до 3 діб.

Проте такі строки підходять не всім пухнастикам: деякі починають відчайдушно сумувати вже за добу, тоді як інші — особливо самостійні вусатики — можуть просидіти і більш як 3 доби, якщо мають запас їжі та питної води, а також чистий лоток (чи інше місце, де можна спокійно справляти нужду).

1 доба

Такий період вважається найбезпечнішим для дорослої, здорової тварини. Оскільки коти багато сплять, більшість з них у першу добу навіть не встигне зрозуміти, що щось не так. Щоправда, у темну пору доби улюбленець може подумати, що його людина десь сильно затрималася. Однак, якщо ви постійно пропадаєте на роботі, нічого страшного не трапиться й котик на наступний день радісно вас зустріне — без особливої образи та ревнощів.

Головне — залиште тварині достатньо їжі та води і поставте в домі другий лоток, щоб вихованцю було куди “сходити” в чисте місце. Якщо кіт до вас сильно прив’язаний, обов'язково залиште йому іграшки та подбайте про якісь розваги, які змогли б його відволікти.

2 доби

За 2 доби без господаря деякі тварини починають злитися, тужити чи навіть панікувати (залежно від темпераменту). Саме на цьому моменті, якщо ви не убезпечили кота (не сховали речі, які легко розбиваються й деруться тощо), він почне робити капості. Можливий повний погром будинку.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

3 доби

За такий термін ваш кіт почне думати, що сталося щось погане. Насамперед він вважатиме, що його людина його покинула 🥺 Крім того, він почне перевіряти свої запаси їжі. Ймовірно, що через стрес тварина почне більше пити, тому попіклуйтеся не тільки про те, щоб у нього було багато їжі у різних мисочках, а ще й про достатню кількість води. Також дуже важливо, щоб на період настільки тривалої вашої відсутності в пухнастика було навіть не 2, а 3 лотки зі свіжим наповнювачем.

Щойно ви повернетесь додому, будьте готові вислухати всі претензії пухнастика: більшість котів довго “висловлюватимуть” вам своє незадоволення. А якщо характер у вашого котика ще той, то відразу йдіть на пошуки “сюрпризів” по дому — обпісяних капців, накладних купок, розбитих склянок чи подертого дивана.

Понад 3 доби

Тиждень вашої відсутності для кота триватиме приблизно місяць. Якщо у вас немає змоги залишити пухнастика у готелі для тварин чи взяти з собою, попіклуйтеся про нього, попрохавши своїх друзів чи рідних регулярно провідувати пухнастика. Щонайменше — аби змінити наповнювач у лотку та долити свіжої води й дати свіжої їжі; в ідеалі — ще й погратися з твариною, яка точно стресуватиме у такому разі. Найкраще, щоб це була людина, з якою кіт уже знайомий, інакше він може злякатися і заховатися аж до того моменту, поки незнайомець не покине його території.

Які можуть бути наслідки?

По-перше, ви можете підірвати здоров’я свого улюбленця: через стрес у нього можуть виникнути проблеми з різними системами органів. По-друге, багато господарів скаржаться на серйозну зміну поведінки улюбленця після тривалої відсутності вдома. Кіт може почати голосно на вас “кричати”, дряпатися і кусатися, реагувати на усталені речі інакше.

Тому обов’язково попіклуйтеся про свою тваринку, якщо вам дуже потрібно залишити її на деякий час на самоті і ніколи не забувайте, що це живе створіння, якому, окрім забезпечення базових потреб (їжі, води, теплого безпечного місця), потрібні ще й ласка та любов. І ваша присутність ❤️

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також розповідали, як можна з користю провести вихідні з домашнім улюбленцем. Ми зібрали 5 чудових ідей для пет-батьків.