"Не відходьте і не дивіться з огидою": ветеринари розповіли, чому вуличні коти можуть виглядати дуже брудними. Справа не в гігієні (ВІДЕО)

Домашні тварини
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Вуличний кіт, фото
Фото: unsplash.com

Якщо побачили тварину у такому стані, гаяти часу не можна!

Хоч коти і славляться своїм дивним характером та різними цікавими звичками , це дуже охайні від природи тварини. Левову частку свого “вільного часу” муркотик зазивчай присвячує вилизуванню шерсті. Тож, коли шерсть у кота брудна — це вірна ознака того, що з тваринкою щось не так 🥺

Звернути на це особливу увагу слід влітку, і насамперед придивлятися варто до вуличних, бездомних котів. Про що важливо пам’ятати, коли бачите на вулиці брудного кота, розповідає у TikTok “ ЗооВетКонтинент ”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому кіт не вилизується і виглядає дуже брудним?

За словами експертів, котики можуть чинити опір голоду, в середньому, до тижня. Але якщо йдеться про спрагу, цей термін скорочується до 2-3 днів (максимум — 5 днів, але тоді тварину вже практично нереально врятувати). За цей період організм стає настільки зневодненим, що настають незворотні зміни у функціонуванні важливих систем та органів, зокрема серцево-судинної, нервової та сечовидільної, додають фахівці petslike.ua .

Коти зазвичай дуже охайні — постійно вилизуються і стежать за станом шерсті. Тож, якщо ви бачите не чистого кота, то це означає, що він сильно зневоднений і знаходиться у такому стані вже багато днів. Його слинні залози погано працюють, адже їм потрібна волога.
Тому, будь ласка, якщо ви бачите, здавалося б, брудного бездомного кота чи маленьке кошеня, не відходьте і не дивіться на нього з огидою — у нього вже були важкі дні, коли він довго не їв і не пив. Краще врятуйте тварину: принесіть йому трохи їжі і насамперед — ємність з водою, бо тварина не може розповісти про свої біди і потребує нашої людяності та допомоги!
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як зрозуміти, що у кота зневоднення?

Серед головних симптомів фахівці виділяють такі:

  1. Слабкість, мінімум рухів;

  2. Неможливість сходити в туалет “по великому” (запори);

  3. Липкість слини;

  4. Зменшення кількості походів до туалету “по маленькому”, а в тяжких ситуаціях навіть ідеться про неможливість спорожнити сечовий міхур;

  5. Суттєве зниження температури (менш як 36,5 градусів при нормі у 38-39 градусів);

  6. Посилення пульсу (понад 180-200 ударів на хвилину);

  7. Сухість ясен;

  8. Западання і тьмяність очей;

  9. Скуйовдженість шерсті, її потьмяніння.

Скільки води треба коту і як його напоїти примусово?

В середньому, якщо зі здоров’ям все гаразд, дорослій кішці на добу потрібно близько 60 мл води на 1 кг ваги . Тобто, котові, який важить 3 кг, потрібно випивати 180 мл води за день.

Буває так, що тварина не хоче пити воду . В такому разі є 2 варіанти: змусити її попити хитрістю або ж напоїти примусово, якщо ситуація виглядає загрозливо.

У першому випадку спробуйте насамперед замінити воду у мисочці на свіжу й гарно промити саму ємність (без будь-яких мийних засобів❗️). Також часом допомагає переставити її в інше місце чи поставити ще одну ємність з водою — більшу, меншу або глибшу. Також серед хороших варіантів — зміна сухого корму на вологий (принаймні тимчасово, доки тварина не прийде в себе).

Якщо ж нічого не допомагає, поїти котика доведеться примусово — через шприц без голки. Просто наберіть в нього трохи води і, притримуючи улюбленця, потроху заливайте йому рідину до ротової порожнини. Але будьте обережні, щоб тварина не подавилася. А якщо раптом навіть із цим виникли проблеми — візиту до ветеринара не уникнути, причому термінового❗️

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також розповідали, чому кіт може відмовлятися їсти зі своєї миски . У більшості випадків йдеться про одну поширену помилку, яку допускають дуже багато господарів пухнастиків, вирішити яку насправді надзвичайно просто!