Як вберегтися від зради коханого: заборони Дня Якова

Усі свята

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

5 листопада за старим стилем віряни відзначають День пам’яті святого апостола Якова. Він був одним з найближчих учнів Ісуса Христа та “братом Господа за плоттю”. Більше про те, як краще провести це свято - розповідаємо у цьому матеріалі на HOCHU.ua.

Раніше святого вшановували 5 листопада, а від 2023 року - 23 жовтня. Це пов’язано з переходом ПЦУ на новий календар. Втім, протягом наступних 2 років у храмах дозволено відзначати це свято в обидві вищезгадані дати.

Традиції дня Якова

Цього дня наші пращури влаштовували “бджолині ігри”, під час яких їли мед та зображували дзижчання бджіл. Вважалося, чим більше з’їсти та гучніше дзижчати - тим краще роїтимуться бджоли навесні й, відповідно, вдасться більше зібрати меду наступного літа.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також люди задобрювали землю на хороший урожай наступного року. Для цього вони ламали на частини та розкидали по землі пиріг, який залишився від святкування Казанської ікони Божої Матері.

Вважають, що апостол підтримує чоловічу роботу, тому у цей день вітали заняття теслярством, столярством, валянням валянків та збиранням дрів. Водночас незаміжні дівчата ходили по хатах, спостерігаючи, чим займаються хлопці. Якщо справою - значить, і чоловік з нього вийде працьовитий та здатний подбати про сім’ю. Якщо ж спав - ніхто не хотів пов’язувати себе шлюбом з таким ледарем.

Що не можна робити 5 листопада:

  • сваритися, лихословити, засуджувати, виясняти стосунки та бажати зла;

  • лінуватися;

  • позичати та давати в борг;

  • ручатися за людей, в яких не впевнені - вони можуть підвести та підставити;

  • планувати, оскільки все може піти прахом;

  • підбирати вигнуту або зламану монету з землі - до зради коханого.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, коли День святого Миколая у 2023 році. Про нову дату та що не можна робити у цей день -  читайте у цій статті.

Фото: 24tv.ua