Коли День святого Миколая у 2023 році? Нова дата та що не можна робити у цей день

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

День святого Миколая — важливе релігійне свято, яке користується популярністю у різних країнах світу. Діти з нетерпінням чекають на святого Миколая, щоб отримати подарунки. Однак після переходу на новий церковний календар , дати багатьох свят змінилися, включаючи День святого Миколая. Коли ми відзначатимемо цю важливу церковну подію у 2023 році? Про нову дату, історію, традиції та заборони свята читайте у нашому матеріалі.

Коли буде День святого Миколая у 2023 році

Тепер День святого Миколая ми відзначатимемо 6 грудня, а не 19-го. Цього року свято випадає на середу, а це означає, що святий відвідає будинки українців і покладе подарунки дітям під подушки в ніч з вівторка на середу. До того ж важливо пам'ятати, що День святого Миколая відкриває цикл зимових свят в Україні.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Історія свята

Історія цього свята пов'язана з реальною людиною, яка народилася приблизно між 270 і 286 роками в Патарі — на території сучасної Туреччини. Святий Миколай виріс у християнській сім'ї та був дуже щедрою молодою людиною, готовою завжди допомогти нужденним.

Переїхавши до міста Мира, він почав займатися наукою, але у результаті його дядько, який був єпископом, поставив його у священики. Миколай був відомий своєю щедрістю. Він допомагав бідним, рятував невинних від страти та робив подарунки дітям.

Коли День святого Миколая у 2023 році? Нова дата та що не можна робити у цей день - фото №1

Що потрібно робити в День святого Миколая: традиції свята

Найвідомішою і довготривалою традицією є вручення подарунків дітям. Подарунки кладуть під подушку в ніч перед цим святом, а вранці маленькі діти знаходять сюрпризи "від Миколайчика". А ось неслухняним діткам цього дня під подушку заведено класти не подарунок, а тонку гнучку гілочку з куща чи дерева, яку в народі називають різкою.

Це свято також вважається днем прощення і миру. Сьогодні варто просити вибачення і, звичайно, прощати, повертати борги та спілкуватися зі старими друзями.

У день святого Миколая не рекомендується виконувати домашні обов'язки, такі як прання, прибирання або прасування, але будинок слід підготувати заздалегідь, щоб не закликати у своє життя біду. Також у це свято у багатьох країнах готують медові пряники, які називають "миколайчики".

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що не можна робити в День святого Миколая

  • Цього дня не слід шити, в'язати, вишивати, брати до рук ножиці. Вагітним жінкам також заборонено стригти нігті або волосся.

  • Заборонено відмовляти у допомозі нужденним. Цього дня важливо бути доброю і милосердною людиною.

  • Потрібно уникати конфліктів, лайки та не бажати іншим зла. Батькам слід утримуватись від криків на дітей.

  • Не рекомендується брати гроші у борг.

Також дізнайтеся, які  церковні свята ми відзначатимемо у 2023 році. Ми зібрали всі важливі дати, які будуть цього місяця, за новим і старим стилем.