Викиньте з дому весь посуд з тріщинами: особливості свята 26 листопада

Усі свята

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

26 листопада за церковним календарем віряни відзначають День пам’яті преподобного Аліпія Стовпника. З історією свята та головними заборонами дня ви можете ознайомитися у цьому матеріалі на HOCHU.ua.

Від вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський календар, через що більшість свят змістилися у даті на 13 днів раніше. І саме тому ми згадуємо святого не 9 грудня, як то було раніше, а 26 листопада.

Історія свята

Преподобний Аліпій народився у місті Адріанополь у Пафлагонії. Його мати рано овдовіла і, знаючи про Божественне покликання сина, доручила його виховання єпископові Адріанопольському, Феодору. За богоугодне життя єпископ згодом висвятив Аліпія в сан диякона.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Одного разу Аліпію, який супроводжував свого владику до Константинополя, уві сні з’явилася свята мучениця Євфимія. Жінка сказала йому повертатись на батьківщину й заснувати церкву на честь її святого імені на місці занедбаного язичницького цвинтаря. Аліпій виконав цю вказівку.

Поруч з храмом він спорудив собі стовп, на якому звершував подвиг 53 роки в безперестанних молитвах до Бога, а також навчаючи й наставляючи тих, хто до нього приходив. За ці подвиги Аліпій відзначився благодатним даром пророцтва, вигнання бісів та зцілення недугів. Хвороба ніг змусила преподобного провести останні 14 років життя лежачи - безмовно переносячи тяжкі страждання й смиренно дякуючи Господу.

Фото: unian.net

Що не можна робити 16 листопада:

  • сваритися з рідними;

  • вирушати в далеку дорогу (якщо подорожі не уникнути - обов’язково замовте молебен за здоров’я);

  • поводитися надто голосно, заважаючи людям навколо;

  • завдавати клопоту тваринам;

  • брати в борг;

  • виходити на полювання, оскільки вовки стають особливо злими;

  • користуватись посудом з тріщинами - краще його викинути;

  • ігнорувати поради, які вам даватимуть саме цього дня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, хто відзначатиме своє професійне свято у грудні 2023 року. Зібралося багато важливих дат!

Фото: hadiach.city