Меню на Різдвяний піст: календар харчування та смачні ідеї страв на кожен день

Усі свята
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

Як ви вже знаєте, з 15 листопада по 24 грудня триває Різдвяний піст , тож у контексті важливого для християн періоду ми публікуємо корисний контент на допомогу. У цій статті шукайте календар харчування, а також меню на Різдвяний піст і смачні ідеї страв, покликані полегшити вашу щоденну рутину.

Що не можна їсти в Різдвяний піст і що можна

Зазначимо, що Різдвяний піст допомагає віруючій людині очиститися тілесно і духовно. Що стосується їжі, обмеження ставляться на низку продуктів. У Різдвяний піст не можна їсти:

  • яйця;

  • м'ясо і м'ясні продукти (зокрема субпродукти, бульйони);

  • молочні продукти (сир, сметана, молоко, йогурт, вершки, масло).

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що можна їсти в Різдвяний піст

Незважаючи на обмеження, перелік дозволених продуктів досить широкий. У Різдвяний піст можна:

  • фрукти;

  • овочі;

  • каші;

  • гриби;

  • бобові;

  • горіхи;

  • мед.

На фото нижче представлені варіанти, чим можна замістити заборонені продукти, а далі ми також поділимося ідеями пісних страв, які точно прикрасять ваше меню.

різдвяний пост що не можна їсти

Календар харчування в Різдвяний піст 2023 року

У плані харчових звичок є низка приписів, яких варто дотримуватися в період посту. У цьому допоможе календар харчування в Різдвяний піст. Загалом період, що передує Різдву 2023 в Україні,  складається з трьох основних етапів, кожен з яких визначає різні обмеження в їжі. Зберігайте далі список, як харчуватися в Різдвяний піст по днях.

Перший етап (15 листопада — 6 грудня):

Понеділок: дозволено додавати гарячі страви без олії.
Вівторок, четвер, субота і неділя: дозволено їсти рибу і пити вино.
Середа і п'ятниця: сухоїдіння.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Другий етап (7 грудня — 18 грудня):

Понеділок: можна споживати рослинну їжу без олії.
Вівторок і четвер: дозволено додавати олію в страви.
Середа і п'ятниця: сухоїдіння.
Вихідні: дозволено додавати рибу та олію в раціон, а також пити вино.

Третій Етап (19 грудня — 24 грудня):

Понеділок, середа і п'ятниця: сухоїдіння.
Вівторок і четвер: можна споживати гарячі страви без олії.
Субота та неділя: дозволено додавати олію до страв.

Найсуворіші заборони діють протягом останнього етапу посту. Експерти рекомендують їсти 5-6 разів на день, кожні 3 години, щоб не відчувати голоду.

різдвяний пост що можна їсти

Різдвяний піст: меню на 7 днів

Харчування в Різдвяний піст може і має бути різноманітним і ненудним. Вмикайте фантазію, дотримуйтеся озвучених вище правил —  і піст пройде смачно і легко. Приблизні варіанти страв шукайте далі.

Понеділок

Сніданок: каша із сухофруктами, з варенням або медом, жменя горіхів, чай;
Обід: салат зі свіжої капусти і моркви, суп із бобових з овочами, хлібці, компот;
Полуденок: фрукти, хлібці, вода;
Вечеря: запечені овочі, котлети з нуту, чай.

Вівторок

Сніданок: пшоняна каша з гарбузом, чай;
Обід: тушкована риба, запечена картопля, овочі;
Полуденок: бутерброди із сардинами;
Вечеря: овочевий салат, компот із сухофруктів.

Середа

Сніданок: пластівці, яблучний сік або чай;
Обід: свіжі фрукти і сухофрукти;
Полуденок: сік морквяний;
Вечеря: свіжі овочі, томатний сік, житній хліб, сухофрукти.

Четвер

Сніданок: бутерброди з рибою, кава або чай;
Обід: теплий салат із морепродуктів, суп із сочевиці.
Полуденок: груша з медом;
Вечеря: запечена риба в духовці.

П'ятниця

Сніданок: бутерброди з авокадо або яблуком, чай;
Обід: салат із моркви і яблук, без олії;
Полуденок: апельсин, мед і горіхи;
Вечеря: овочевий салат, заправлений лимонним соком.

Субота

Сніданок: гречка з квасолею в томаті, чай;
Обід: гарбузовий суп із грінками, чай або кава;
Полуденок: окрошка;
Вечеря: картопляні зрази з грибами, салат із редьки та цибулі, чай.

Неділя

Сніданок: грінки з овочами, чай або сік.
Обід: картопля, запечена в мундирі, овочевий салат;
Полуденок: салат з овочів;
Вечеря: рисова каша з нежирною рибою, салат із буряка з часником.

різдвяний піст меню

Ідеї пісних страв для Різдвяного посту: смачні варіанти

Є мільйон страв, які можна приготувати в піст і насолоджуватися їхнім смаком. Щоб ви довго не ламали голову, ми зібрали перевірені страви, які точно стануть доповненням вашого пісного меню.

Перші страви: борщ (з квасолею, з грибами, з карасями), капусняк пісний, квасолевий суп, пісна солянка з лісовими грибами, юшка з річкової риби, овочевий бульйон з грінками, гороховий суп, суп із рибною консервою, крем-суп із печериць, італійський суп мінестроне, зелений борщ, крем-суп із сочевиці, суп із лісовими грибами.

Другі страви (овочеві, грибні, бобові та рибні страви в Різдвяний піст): пшоняна каша (гарбузова, гречана, перлова, сочевична, пшенична, геркулесова), тушкована картопля з грибами, пісні млинці на воді без яєць із начинкою (з грибів, капусти, картоплі), овочевий шашлик із грибами в духовці, вівчарський пиріг без м'яса, картопляні зрази (з грибами, з капустою), картопляні деруни, тушкована ріпа з морквою та цибулею, кабачкові оладки (також капустяні, картопляні, морквяні тощо), різотто з грибами, ліниві вареники з грибами, пісна стручкова квасоля на пательні, квасоля в томатному соусі, запечений батат з овочевою засмажкою, цвітна капуста в клярі, фунчоза з грибами та овочами, пісна піца з овочами, голубці з грибами (з картоплею), гречані котлети з овочами, паста з грибами і пісним соусом песто, овочеве рагу, кускус з овочами, плов із сухофруктами, рататуй, фаршировані кабачки, запечені човники з баклажана з грибами, сочевичні котлети, фалафель, цвітна капуста в клярі, лобіо в горщику, чебуреки з грибами, фарширована риба, рибні котлети (тефтелі), запечена риба в духовці на подушці з овочів, тріска з овочами на пару, фарширована скумбрія з овочами, шаурма зі смаженою рибою та овочами, картопляні нагетси в духовці, смажена мойва, маринована кілька, запечений хек у томатному соусі з овочами, смажений судак (лящ, корюшка, карась тощо), запечений хек у томатному соусі з овочами, запечений судак (лящ, корюшка, карась і т. д.). д.).

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Салати: вінегрет, квашена капуста, оселедець під шубою з пісним майонезом, табуле, салат із редьки та цибулі, салат із морської капусти з лимоном, салат із червоноголової капусти з цибулею та зеленим горошком, салат зі свіжих буряків із яблуками, морква по-корейськи, тушкована капуста з грибами, грецький салат з тофу, салат "Цезар" з тофу, салат з буряка, чорносливу і волоських горіхів, теплий салат із запечених овочів у часниковому маринаді.

Закуски: кабачкова ікра, грибна ікра, бурякова ікра, баклажанна ікра з горіхами, мариновані баклажани, гострі биті огірки, хумус, мариновані печериці, мариновані кабачки із зеленню і медом, грузинські пхалі із зеленню, гуакамоле з авокадо, лечо з болгарського перцю, форшмак, маринований оселедець (скумбрія), канапе з буряковим салатом і оселедцем, хрустка маринована капуста "Пелюстка".

Десерти та випічка : пісна коврижка, журавлина з цукром, печені яблука з горіхами і медом, яблучне пюре, ягідний кисіль, ягідний сорбет, цукерки із сухофруктів, варений гарбуз із родзинками, курагою і корицею, пісна шарлотка, домашня халва, козинаки, пісний штрудель із яблуками і грушею, пісні бананові оладки, морквяно-вівсяне печиво, пісні пиріжки (з варенням, із зеленню, картоплею і грибами, капустою, горохом, буряком і сливами), фруктове желе, пісна фокачча з солодким перцем, томатами та оливками, банановий хліб із горіхами і сухофруктами, пампушки з варенням.

різдвяний піст календар харчування

Нехай період Різдвяного посту пройде в найбільш зворушливій і душевній атмосфері!

Також ми публікували завжди актуальний матеріал із привітаннями на день народження. Найкрасивіші і зворушливі побажання, які повинні бути завжди під рукою, доступні за посиланням. Зберігайте в закладки, щоб не втратити.