Коли святкуватимемо Андрія: запишіть нову дату, щоб не пропустити!

Усі свята

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

Раніше в ПЦУ розповіли, як українці реагують на зміну дати Різдва та Дня святого Миколая. Втім, це не єдині великі релігійні свята, які змістилися у даті. Одне з таких свят - День пам’яті святого апостола Андрія Первозванного. Коли тепер будемо вшановувати святого - розповідаємо у цьому матеріалі на HOCHU.ua.

З наших минулих статей ви знаєте, що від вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський календар. А це означає, що більшість релігійних свят змістилися у даті святкування на 13 днів раніше.

Тепер таке велике церковне свято як День апостола Андрія Первозваного українці відзначатимуть не 13 грудня, а 30 листопада. У 2023 році свято випадає на четвер і не є офіційним вихідним.

Історія свята

Згідно з переказами, Андрій Первозванний народився на початку I століття у родині рибалки. Ще будучи юнаком він вирішив не одружуватися й присвятити себе Господу. Він був першим послідовником Ісуса Христа, тому його назвали Первозванним. Згодом він привів до учнів Спасителя свого брата - святого апостола Петра. Разом з іншими учнями він слідував за Христом, споглядаючи всі його чудеса, страждання та воскресіння. Своє життя святий закінчив у муках: за наказом правителя Егіата, який проповідував язичництво, Андрія стратили, розіп’явши на хресті.

У це свято віруючі відвідують храм. Незаміжні дівчата звертаються до святого з молитвою, прохаючи дарувати їм сімейне щастя. Також цього дня вони ворожать на майбутнє та судженого.

Відмітимо, що церква не вітає ворожіння. Проте це є невіддільною частиною народного святкування. Якщо ви теж хочете поворожити на Андрія - у цьому матеріалі ми зібрали для вас кілька обрядів.

Фото: unian.net