В ПЦУ розповіли, як українці реагують на зміну дати Різдва та Дня Св.Миколая

Новий рік і Різдво
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Цьогоріч в Україні віряни ПЦУ вперше відзначатимуть Різдво Христове та День Св. Миколая за новим церковним календарем - 25 грудня та 6 грудня, відповідно. Як до цього ставляться українці і чи готові вони до переходу на нову дату святкування - розповідаємо у цьому матеріалі.

Що й коли будемо святкувати і як на ці зміни реагують українці, розповів священник Православної церкви України Георгій Коваленко. За його словами, вся справа не в даті, а саме у святах, які парафіяни звикли відзначати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Святий отець назвав дати, на які припадають головні новорічно-різдвяні свята 2023 та 2024 років:

6 грудня у нас Миколая, 24 грудня - Святвечір, 25-го - Різдво, 6 січня - у нас Богоявлення, Водохреща. Тобто ось такий тепер наш календар зимових свят. І Новий рік якраз буде на святках - тобто після Різдва і до Водохреща. Тепер у нас, як і в усього світу, новий рік від Різдва Христового.

В ПЦУ розповіли, як українці реагують на зміну дати Різдва та Дня Св.Миколая - фото №1
Фото: Telegraf

А от щодо того, чи всі парафіяни готові до змін, священник каже:

Більш консервативними у нас, напевно, під впливом "руского міра", є віряни скоріше Московського патріархату. Для мене певною несподіванкою було як власне відчуття від переходу, так і те, що говорять наші реальні парафіяни.

Тобто виявилося, що ми не прив'язані до календаря, як цифри, ми прив'язані до свята. І, в принципі, це відчуття свята воно не календарне, не в цифрах і датах, а саме в тому, що ми святкуємо.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
В ПЦУ розповіли, як українці реагують на зміну дати Різдва та Дня Св.Миколая - фото №2

Більш того, як зауважив  Георгій Коваленко, торік у нас була можливість простежити за тим, як реагуватимуть люди на святкування Різдва не 7 січня, а 25 грудня. Каже, спершу здавалося, що станеться як з Новим роком і Старим Новим роком - люди просто святкуватимуть обидва дні, та насправді після Різдва Христового 25 грудня прийшов Новий рік і все - цього виявилося цілком достатньо. "Далі життя йшло у звичайному режимі", говорить священник ПЦУ.

Мені здається, що оці розмови про занадто консервативність парафіян, вони трохи перебільшені. Звісно, в релігійному середовищі, як і в країні в цілому, є люди більш консервативні чи навіть фундаменталістське налаштовані віряни, але церква, принаймні ПЦУ - це все ж таки невід’ємна частина народу і вона живе в одному ритмі з усім суспільством. І дуже добре, що зараз у цьому питанні ці ритми синхронізовані і це явна відмінність української церкви від церкви московської.

Але не це головне. Головне, що ми нарешті синхронізували себе з астрономічним календарем. Тепер нам не треба довго пояснювати, чому церква не рахується з реальністю наукової картинки світу.

Зауважимо, що деякі храми таки залишилися на старому стилі й правитимуть різдвяну службу, як і раніше - в січні. Є такі і в Києві, зауважує священник.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Між тим, зараз триває різдвяний піст . Раніше ми розповідали, що не можна робити у цей період, а що обов'язково слід зробити.