Скасуйте запис до перукаря та майстра манікюру: головні заборони дня 9 грудня

Усі свята

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

9 грудня віряни вшановують пам’ять святої пророчиці Анни, матері пророка Самуїла (за новим стилем). Про історію свята та головні заборони, які діють цього дня, розповідаємо у цьому матеріалі на HOCHU.ua.

Після переходу ПЦУ на новоюліанський календар День пам’яті святої пророчиці Анни, матері пророка Самуїла, змістився у даті на 13 днів раніше. Тепер це свято припадає на 9 грудня (раніше - 22 грудня).

Історія свята

Свята пророчиця Анна була безплідною. Тож її чоловік Елкана взяв собі ще одну дружину, Феннану, від котрої народжувалися спадкоємці. Відчуваючи сум та нещастя, Анна кожного дня молилася про те, щоб відчути радість материнства. За звільнення від безпліддя вона дала обітницю присвятити дитя Господу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Одного разу, коли жінка натхненно молилась в храмі, священник Ілій вирішив, що вона п’яна, і став докоряти їй. Тоді Анна розповіла йому про свою скорботу та отримала благословення. Згодом Анна зачала і народила сина Самуїла (що означає “випрошений у Бога”). Коли хлопчик досяг юнацького віку, батьки привели його до священника Ілія і той залишив його служити при скинії. За цей вчинок Бог дарував Анні та чоловікові ще 2 дочок та 3 синів.

Фото: cerkovna-utvar.com

Що не можна робити 9 грудня:

  • сваритися, лаятися, злитися, пліткувати чи бажати комусь зла;

  • їсти м’ясні та молочні продукти, пити алкоголь, оскільки триває Різдвяний піст;

  • важко працювати та займатися хатніми справами (особливо вагітним);

  • без потреби виходити з дому та ходити в ліс;

  • стригти нігті та волосся.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, кого та коли вітати з Днем ангела за старим та новим церковним календарем у грудні. Повний перелік ви знайдете у цьому матеріалі.

Фото: pmg.ua