Чому сьогодні не можна запрошувати в дім незнайомців та приймати від них подарунки: особливості дня 11 січня

Усі свята

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

11 січня у церковному календарі - День пам’яті преподобного Феодосія Великого. У народі - Феодосіїв день. Ким був Феодосій Великий та які заборони діють цього дня - розповідаємо у цій статті на HOCHU.ua.

Феодосій Великий народився у Каппадокії. Вирішивши вести подвижницький спосіб життя, він вирушив до Палестини та оселився в печері. З часом навколо зібралась чимала чернеча громада, а незабаром виріс цілий монастир, який переріс в обитель. Сьогодні вона відома як Лавра Феодосія Великого. Через те, що Феодосій не підтримував монофізитство (віра в те, що Христос має лише одну божественну природу), його кинули до в’язниці. З неї він вийшов лише після смерті тогочасного правителя. Помер преподобний у віці 105 років після довгої та важкої хвороби.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що не можна робити 11 січня:

  • підіймати якусь річ чи гроші, що знайшли на дорозі - разом з ними можна принести в дім сварки та хвороби;

  • приймати подарунки від незнайомців;

  • просити допомоги у малознайомих людей;

  • стригти волосся та нігті (за одним повір’ям - через це можна 3 місяці жити в боргах, за іншим - вкоротити собі життя);

  • брати та давати в борг - до кінця весни будете в боргах;

  • пускати в дім незнайомців - так темні сили можуть проникнути у вашу оселю.

Відмітимо, що раніше Феодосія Великого вшановували 24 січня. Але у вересні 2023 року ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар і більшість релігійних подій змістилися у даті святкування. Тож тепер День пам’яті преподобного Феодосія Великого припадає на 11 січня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали звідки взявся “Старий Новий рік”. Якого числа він буде у 2024 році - дізнавайтесь у цій статті.

Фото: pravda.com