Звідки взявся "Старий Новий рік" і якого числа буде у 2024 році

Новий рік і Різдво
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Вас цікавить, коли буде Старий Новий рік 2024 та звідки взялося це свято? Цю інформацію знайдете в нашому матеріалі. А також не пропустіть календар церковних свят на січень, щоб не загубити важливі дати.

Святкування Старого Нового року, яке викликає подив у багатьох країнах за кордоном, у нас має велику популярність. І не дарма, адже це чудова нагода ще раз відсвяткувати Новий рік.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли буде Старий Новий рік 2024?

Цьогоріч українці перейшли на новий календар, тож дати церковних свят змістилися на 13 днів. Однак Старого Нового року це не стосується, адже це не церковне свято. Відзначати його ми будемо як завжди — в ніч з 13 на 14 січня . А ось свята Меланки та Василя, які раніше святкували 13 та 14 січня, тепер випадають на 31 грудня та 1 січня відповідно.

Саме свято Старий Новий рік з'явилося більш як сто років тому — у 1918 році, після переходу на григоріанський календар. Через розбіжності між календарями Новий рік тоді змістився на 14 днів раніше, але свято залишилося за старим стилем і отримало назву Старого Нового року. Традиції цього дня лишилися незмінними: ввечері 13 січня збираються рідні та близькі за столом, а опівночі висловлюють побажання здоров'я, щастя та здійснення мрій.

І хоча Старий Новий рік тісно переплетений із народними традиціями щедрівок на Меланку та засівання на Василя, можна його відзначати як за новим, так і за старим стилем. Головне — не забувати завітати в гості до рідних та близьких і побажати всім добра і миру.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про  іменинників січня . Дізнайтеся, кого і коли вітати з Днем ангела у перший місяць 2024 року за новим та старим церковним календарем.