Від страв з риби та птиці сьогодні доведеться відмовитися: головні заборони дня 14 січня

Усі свята

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

14 січня у церковному календарі - День пам'яті святителя Василія Великого. У народі - Василів день. Ким був святий та які заборони діють цього дня - розповідає HOCHU.ua.

Василій Великий народився в Кесарії (нині - територія Туреччини) у 329 році у знатній родині. Він здобув хорошу освіту та у зрілому віці прийняв для себе рішення стати аскетом та священником. За своє життя він написав багато богословських текстів та став законодавцем чернецтва. Незадовго до своєї смерті Василій Великий отримав посаду єпископа Кесарії.

Відмітимо, що від вересня 2023 року віряни вшановують Василія Великого за новим календарем - 1 січня. Але церква поки не забороняє згадувати святого й за старим стилем - 14 січня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Традиції та заборони дня

Однією з традицій цього свята є засівання. Щоправда, жінкам у цьому обряді брати участь не можна - ходять засівати лише хлопчики та чоловіки. До речі, першим в дім цього дня також має увійти саме представник чоловічої статі - наші предки вірили, що це принесе господарям дому достаток та багатство.

Що не можна робити 14 січня:

  • лаятися, сваритися, конфліктувати, ображати та бажати зла іншим людям;

  • брати та віддавати борг, а також позичати гроші, якщо не хочете самі весь рік прожити у злиднях;

  • займатися хатніми справами та рукоділлям;

  • виносити сміття, оскільки так можна винести щастя з дому;

  • пускати 14 січня першою в дім жінку - це принесе нещастя;

  • рахувати дрібні гроші (особливо монети) - до злиднів;

  • їсти птицю та рибу - удача полетить чи попливе з вашого дому.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, звідки взявся “Старий Новий рік” і якого числа буде у 2024 році. На яке число це свято припадає у новому році - дізнавайтесь у цій статті.

Фото: healthworkscollective.com