Річ, яка свого часу спричинила шалену паніку, але врятувала тисячі життів: чого ви не знаєте про радіо

Усі свята

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Нагадаємо, що 16 листопада в Україні відзначається День працівників радіо, телебачення та зв'язку, а 13 лютого у всьому світі відзначають День радіо. Радіо надзвичайно важливе для людства. Воно забезпечує екстрений зв’язок під час надання допомоги в разі стихійних чи техногенних катастроф, що допомогло врятувати багато життів, охоплює найвіддаленіші куточки та має великий вплив на настрої суспільства.

У 2011 році ЮНЕСКО затвердила Всесвітній день радіо, а у 2012 році ініціативу підтримала ООН.  Радіо це один з найбільш надійних і широко найвикористовуваніших видів засобів масової інформації у світі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

З давніх часів люди замислювалися про способи передачі інформації на далекі відстані. Бігуни, які приносили звістки, сигнальні вогнища та поштові голуби, це одні з засобів передачі повідомлень.

Винахідники радіо

Генріх Герц створив генератор та резонатор, та у 1887 році здійснив передачу електромагнітних хвиль на відстань без дротів за допомогою цих засобів.

Нікола Тесла  в 1890 році описав прилад, який дозволятиме на відстані слухати будь-що. В 1893-1895 роках вчений створив приймач та передавач радіохвиль власної конструкції.

Олівер Лодж - в 1984 році продемонстрував передачу радіосигналу на 40 метрів - від однієї будівлі до іншої.

Олександр Попов 1896 році вперше здійснив передачу радіотелеграми. Попов теж використав приймач та передавач власного виготовлення, базуючись на приладах Олівера Лоджа, але вдосконалив його і додав антену.

Фото: lifestyle

►В 1919 році в Росії вперше відбулася трансляція голосу на радіо.

►В 1938 - радіоспектакль на американській станції CBS роману Герберта Веллса «Війна світів» викликав паніку серед населення.

►В 1946 році Засновано Радіо ООН — радіослужбу, яка є частиною Департаменту громадської інформації Секретаріату ООН.

►В 1954 - В США на ринок випустили перший комерційний транзисторний радіоприймач.

►В 1957 - Два радіопередавачі були єдиною апаратурою на першому супутнику Землі, запущеному Радянським Союзом.

►В 1992 році в Україні з’явилася перша комерційна радіостанція.

Радіо приходить на допомогу в разі відсутності телефонного зв’язку, електричного струму та мережі інтернету. Окрім того, радіозв’язок є незамінним для рятувальних служб у подоланні наслідків різних надзвичайних ситуацій та полегшує знаходження потерпілих для надання їм допомоги.

Фото: mediasat

Цікаві факти про радіо

Термін "радіо" вперше застосував  британець Вільям Крукс. Слово походить від латинського дієслова "radiare", що означає "випромінювати".

Фото: informator

В 1922 році в США ріелторська фірма заплатила 50 тисяч доларів за 10 хвилин ефіру для реклами купівлі нерухомості в Нью-Йорку, це стало першою рекламою.

Фото: np.pl.ua

Ейфелева вежа була побудована в 1889 році для всесвітньої виставки. Через 20 років її повинні були прибрати. Але  з появою радіо вежу стали використовувати для установки антен.

Фото: librarycre

Історія появи слова «хакер» теж пов’язана з радіо. Спочатку це були люди, які зламували паролі на спеціальних станціях.

Фото: news.glavred

На стику 19 і 20 століть зазнав аварії пароплав «Масенс». Під час рятувальної операції вперше успішно застосували радіозв’язок, завдяки чому людей з борту судна вдалося врятувати.

Фото: lifestyle

В Україні близько 73% радіослухачів воліють слухати радіо в автомобілі.

Фото: khoda

На радіостанції Birdsongradio безперервно транслюють пташині пісні, 20 років тому записані орнітологом Квентіном Говардом в його саду в графстві Вілтшир.

Фото: tobm

Першим у світі політичною подією, інформація про який була передана по радіо, стала Жовтнева революція 1917 року.

Звісно, зараз радіо не таке популярне, як 20 чи 40 років назад, але в епоху сучасних технологій радіо все одно продовжує бути актуальним і важливим у нашому повсякденному житті.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали про Міжнародний день жінок у науці. Відомі вчені жінки, які змінили світ,  ввійшли в історію та зробили багато важливих для людства відкриттів.

За матеріалами: daytoday, Karazin.University, Цікаві факти