Міжнародний день жінок і дівчат у науці. Які леді змінили світ?

Важливо знати
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Першою відомою жінкою-вченою вважається єгиптянка Меріт Птах, яка жила майже 5000 років тому, – у 27 столітті до нашої ери вона була головним лікарем фараонів. Вже шостий рік поспіль у світі 11 лютого відзначається молоде, але дуже важливе свято -  Міжнародний день ​​жінок і дівчаток в науці, Прийняте Генеральною Асамблеєю ООН у 2016 році. Метою свята стало забезпечення повного і рівного доступу до науки для жінок і дівчат. Раніше ми писали, про мемуари сильних жінок , які вийдуть у 2024, а зараз розповідаємо, які видатні жінки змінили світ.

День жінок і дівчат у науці нагадує людям, що жінки мають важливу роль у науковій  і технологічній спільноті, а також заохочувати жінок і дівчаток до участі в науці. За  даними  ЮНЕСКО менш ніж 30% науковців у світі є жінками. В Україні показник жінок в науці становить майже 45%. Це дозволило нашій державі опинитися на 12 місці  в рейтингу серед 41 країни світу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Міжнародний день жінок і дівчат у науці. Які леді змінили світ? - фото №1
Фото: 24tv.ua

Українські науковиці

Марина В’язовська - сучасна українська науковиця, яка стала другою в історії жінкою, яка отримала медаль Філдса - найпрестижнішу премію для математиків у світі. Вʼязовська змогла розвʼязати задачу про гарматні ядра на кораблі, яку 400 років тому поставив Йоганнес Кеплер. Це відкриття виявилось дуже корисним для фахівців, які працюють з кодом виправлення помилок. Їх використовують в мобільних телефонах і навіть на космічних кораблях.

Ніна Вірченко - Одна з найвідоміших українок в математиці,  вивчала і викладала математичний аналіз, аналітичну геометрію, математичну фізику, спеціальні функції та інші напрямки математики. Вона також захоплювалася аеродинамікою та астрономією.

Катерина Ющенко - ще у 1955 році винайшла одну з перших у світі мов програмування високого рівня під назвою "Адресна мова". Цей винахід мав великий вплив на розвиток технологій та програмування, а його конструкції входять до деяких сучасних мов програмування. Розробка українки та її колег випередила на два роки мову Fortran, на три — Cobol, і на п’ять — ALGOL, які працювали за схожим принципом.

Олена Компанієць - жінка займається астрофізикою, вивчає космос і популяризує науку для дітей. Її команда виграла хакатон від NASA за розробку універсального способу заправляти супутники в космосі.

Ольга Захожай - працює в Головній астрономічній обсерваторії Національної Академії наук України. Робота Ольги полягає в спостереженні за космосом. Вона досліджує молоді зірки та шукає ознаки, які б означали, що навколо них формуються нові планети. Також Ольга шукає в космосі екзопланети.

Оксана Савенко - провела в експедиції на станції "Академік Вернадський" 15 місяців. Вона стала першою жінкою за 20 років яка відправилась туди в зимову експедицію. За цей час науковиця встигла зробити перший базовий моніторинг китів та тюленів і розробити програму їхнього вивчення.

Нана Войтенко -  нейробіолог, яка досліджує біль та природу того, як люди відчувають біль, які процеси в мозку він викликає і реакцію на них організму. Нана та її колеги розробили експериментальний метод лікування, який впливає лише на ті клітини, які викликають біль. Такі дослідження мають великий вплив на розробку нових знеболювальних терапій.

Наталія Виноград - епідеміологиня, професорка, докторка медичних наук Наталія Виноград завідує кафедрою епідеміології Львівського національного медичного університету. Вона – експертка Всесвітньої організації охорони здоров'я з реагування на епідемічні загрози та Міністерства охорони здоров'я України з епідеміології, радниця МНС України з питань протиепідемічного захисту населення та біобезпеки.

Елла Лібанова – економістка, науковиця у галузі соціоекономіки, демографії та економіки праці, академікиня Національної академії наук України, докторка економічних наук, професорка, заслужений економіст України. Елла Лібанова – академік-секретар відділення економіки Національної академії наук України, перша і єдина членкиня президії Національної академії наук за 102 роки її роботи. Запровадила методику вимірювання людського розвитку на рівні областей, яку використовує Держкомстат для щорічних розрахунків.

Ольга Броварець - біофізикиня, докторка фізико-математичних наук, лауреатка премії Scopus Awards Ukraine року в номінації "Найкращий колектив вчених, який досяг значних наукових результатів без західних колаборацій" і премії Президента України для молодих вчених, а ще - провідний науковий співробітник відділу молекулярної та квантової біофізики Інституту молекулярної біології і генетики НАН України. Ольга - наймолодша докторка наук в Україні.  Саме Ольга вирахувала закономірність, за якою відбуваються мутації в ДНК, що призводять до раку і безлічі інших хвороб.

Міжнародний день жінок і дівчат у науці. Які леді змінили світ? - фото №2
Фото: naas

12 винаходів, які зробили жінки у світі

Ніколь Барб'є Кліко - технологія прозорості ігристого вина

Ніколь Барб'є Кліко в 1816 році розробила технологію «ремюаж», завдяки якій ігристе вино за три місяці позбавляється осаду і стає кришталево прозорим.

Табіта Беббітт - циркулярна пилка

Табіта Беббітт розробила прототип циркулярної пилки у 1810 році. Відтоді циркулярна пилка почала повсюдно використовуватися в лісопильній промисловості.

Сара Метер - перископ

Прилад, що дозволяє морякам визначати відстань до спостережуваних об’єктів, тобто перископ, у 1845 році запатентувала американка Сара Метер. До неї прообрази перископа вже були, проте ця жінка вдосконалила прилад та отримала охоронний документ на нього.

Марта Костон - сигнальні ракети

Марта витратила цілих 10 років на надзвичайно важливий винахід - сигнальні ракети, які можна було використовувати для передачі повідомлень з корабля на корабель.

Маргарет Найт - машина для виготовлення паперових пакетів

Першу машину, яка робила паперові пакети з пласким днищем, у 60-х роках XIX століття винайшла Маргарет Найт, коли вона працювала на паперовому заводі. В неї з’явилася ідея про створення машини, яка могла б автоматично "штампувати" паперові пакунки.

Катаріна Блоджет - "невидиме" скло

Перша жінка, яка здобула ступінь доктора наук з фізики у 1926 році. Спільно зі своїм учителем Ірвінгом Ленгмюром вона розробила метод формування моно- й мультимолекулярних плівок, тобто створила «невидиме» скло, яке пропускало 99% світла й не відбивало його. Її винахід уперше застосували в кінематографі в Голлівуді в 1939 році.

Джозефіна Кокрейн - посудомийна машина

Джозефіна Кокрейн захотіла створити машину, яка могла б мити посуд без участі людини. Втілити ідею в життя Джозефіні допоміг механік та інженер Джордж Баттерс, і в 1886 році посудомийна машина побачила світ, а її авторка отримала патент на винахід. У 1890 році Кокрейн заснувала власну компанію, що випускала механізовані посудомийні машини.

Мері Андерсон - склоочисник

Авторкою першого робочого прототипу склоочисників вважається американка Мері Андерсон, яка у 1903 році винайшла склоочисники, які з часом стали одним з обов’язкових елементів будь-якого автомобіля.

Стефані Кволек - кевлар

В середині 1960-х років хімік Стефані Кволек працювала над матеріалом, який можна було б використовувати для армування автомобільних шин. Зрештою, після кількох років експериментів, Кволек отримала синтетичне волокно, що в 5 разів міцніше за сталь і легше за скловолокно.

Хеді Ламарр і її "Секретна система зв’язку (Secret Communication System)"

Хеді Ламарр, зірці телеекрану 1930-1940 років, належить створення системи зв’язку, що включає передачу фальшивих сигналів на різних частотах. Розроблена Хеді Ламарр концепція стрибкоподібної перебудови частоти передбачала зниження можливості перехоплення сигналу ворогом під час Другої Світової війни й відповідно утруднення виявлення радіокерованих торпед. Винахід однієї з найкрасивіших голлівудських актрис випередив час і через десятиліття став основою для зв’язку з розширеним спектром, що сьогодні використовується всюди – від мобільних телефонів до Wi-Fi і GPS.

Бетт Несміт Грехем - коректор

Бетт Несміт Грехем прославилася винаходом "рідкого паперу" - коректора, яким можна було легко й швидко замазати друкарську помилку, а потім виправити її. Цей винахід зробив революцію в діловодстві.

Ель Долорес Джонс - акустичний фільтр для авіаційних двигунів

Американка Ель Долорес Джонс винайшла акустичний фільтр (глушник) для авіаційних двигунів, який став прообразом аналогічного пристрою, що нині входить в конструкцію будь-якого автомобіля. Цікаво, що глушник Джонс розробляла для літаків і не припускала його використання в автомобільній промисловості, принаймні спочатку. Винаходи, які прославили винахідницю: невелика й легка електрична праска, так само невелика й легка складна прасувальна дошка для мандрівників і складний вішак.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нобелівська премія 59 разів присуджувалася жінкам. Сучасні історики вважають, що саме жінкам, які "винайшли" землеробство, людство має завдячувати подальшому розвитку і виживанню. Раніше ми розповідали про найкращі подкасти українською мовою . Для вашого вдосконалення та саморозвитку.

Джерела:

https://www.mathema.me/blog/zhinki-v-nauczi/

https://rubryka.com/article/ukrainian-women-in-science/

https://www.ukrinform.ua/rubric-other_news/3202769-12-vinahodiv-aki-zrobili-zinki-infografika.html

Головне фото: ukranews