8 травня — День пам'яті та перемоги над нацизмом: що потрібно знати про цю дату

Усі свята

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Фото: portal.lviv.ua

Ділимось історією цього свята та цікавими фактами

Сподіваємось, ви вже знаєте, чому в Україні не святкують радянське свято 9 травня. А в цьому матеріалі пропонуємо вам дізнатись про одну важливу дату — День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 рр.

Коли відзначають День пам'яті та перемоги над нацизмом?

Це державне свято щорічно відзначається в Україні 8 травня. Його встановила ВРУ 29 травня 2023 року, аби замінити День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який раніше відзначався 9 травня та збігався з радянським Днем перемоги.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Історія дати

Варто сказати, що своє коріння свято бере у 2016 році. З того часу в Україні почали вшановувати День пам'яті та примирення 8 травня як символ перемоги над нацизмом. Цей день присвячений до капітуляції нацистської Німеччини й відзначається як день пам'яті жертв Другої світової війни та примирення між країнами-учасницями конфлікту. Згідно з Указом Президента України від 2015 року, це свято призначене для гідного вшанування подвигу українського народу у перемозі Антигітлерівської коаліції та вираження поваги всім борцям проти нацизму.

У 2024 році Володимир Зеленський дав цій даті нову назву — День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 рр. Нижче ви можете знайти кілька цікавих фактів про це свято.

Цікаві факти про цю дату

  • Основна мета цього дня полягає у вшануванні пам'яті українських воїнів, які здійснили свій героїчний внесок у перемогу Антигітлерівської коаліції.

  • Символом свята став, як і в багатьох країнах світу, червоний мак. Ця квітка є символом пам'яті про жертв військових та громадянських конфліктів, що відображає кривавий слід від пострілу.

  • В Україні недопустиме використання комуністичної символіки, такої як "прапор Перемоги" чи георгіївських стрічок. Ці символи заборонені в нашій країні на рівні з будь-якою символікою нацистського тоталітарного режиму.

  • Події 1939-1945 років стали найбільшим збройним конфліктом за всю історію людства. Під час Другої світової війни загинуло від 70 до 80 мільйонів осіб, з яких дві третини були цивільними.

  • За різними оцінками, втрати України у Другій світовій війні становили від 8 до 10 мільйонів людей, з них приблизно 5 мільйонів були військовополоненими та мирним населенням. 2,2 мільйона осіб були вивезені на примусові роботи до нацистської Німеччини, а 10 мільйонів втратили дах над головою.

  • Фашисти зруйнували майже 700 українських міст і 28 тисяч сіл, спаливши близько 320 тисяч господарств. У часи Другої світової війни саме Україна стала однією з головних арен бойових дій, де діяло від 50% до 75% усіх дивізій Вермахту та половина всіх радянських сил.

  • Кремль багато років намагався приписати собі перемогу над фашистською Німеччиною. Проте після Революції Гідності російські та радянські міфи стали руйнуватися, а українська держава почала переосмислювати події війни. Це триває й донині.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми розповідали, чи буде вихідний 8 травня. Дізнайтесь, чи будете ви відпочивати у цей день.