9 травня. Чи святкуватимуть в Україні це популярне радянське свято?

Важливо знати
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

9 травня, фото
Фото: slovoidilo.ua

Дізнайтесь, чому 9 травня — це ще одне зросійщене свято

Роками Росія привласнювала собі чимало міжнародних свят та паплюжила історію заради своєї вигоди. Напередодні 9 травня розповідаємо вам все, що потрібно знати про радянське свято День перемоги. Чому його більше не святкують та яке державне свято відзначають замість нього в інший день? Читайте далі на Хочу!

Торік президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт №9278, що стосується встановлення Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні на 8 травня. Цей законопроєкт суттєво вплинув на звичний календар свят та розірвав нитку між Україною і Росією, яка тягнулась роками.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що президент запропонував перенести відзначення Дня перемоги з 9 травня на 8 травня. Також свято отримало нову назву — День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Одночасно з цим президент видав Указ про встановлення в Україні Дня Європи, який буде відзначатися щороку 9 травня разом із державами Європейського Союзу.

Ми повертаємо нашій державі чесну історію без ідеологічних домішок. Саме 8 травня більшість народів світу згадує велич перемоги над нацизмом. Саме 8 травня світ вшановує пам’ять усіх, чиї життя забрала та війна,

— з такими словами президент звернувся до українців торік з цього приводу.

Розірвати зв’язки з Росією хотіли ще у 2014 році. Тоді історик та політик Володимир В’ятрович, який очолив Український інститут національної пам’яті, негайно зібрав групу істориків з метою переосмислення наративів і символів, пов'язаних з цим періодом. Тоді замість агресивного кремлівського "можем повторіть" гаслом дати стало загальноєвропейське "ніколи знову". З’явився й новий символ — червоний мак, який був поширений у Європі як символ перемоги та пам’яті. Однак перенести святкування на іншу дату та змінити його назву тоді так і не наважились. Влада вважала, що українці не були готові до цього. Тож, експрезидент Петро Порошенко у березні 2015 року на додаток до 9 травня встановив нове державне свято, День пам’яті та примирення, яке відзначають 8 травня.

9 травня в Україні, фото
Фото: dsp.gov.ua

Чому ж ми донедавна відзначали 9 травня? Історичні факти свідчать про те, що нацистська Німеччина капітулювала саме 8 травня 1945 року. Тож майже усі країни Європи та Північної Америки відзначають День перемоги 8 травня. Але радянський союз та залежні від нього країни відзначали цю дату 9 травня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Сподіваємось, цей матеріал допоміг вам зрозуміти, чому сьогодні, в умовах повномасштабної війни, в Україні не будуть відзначати зросійщене свято. Також не пропустіть календар свят на травень 2024 року, аби нічого не пропустити.