Коли святкуватимемо Івана Купала 2024 за новим календарем: традиції та прикмети цього свята

Усі свята

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Фото: Хочу!

Івана Купала - одне з основних свят сонячного календаря

Свято Купала, Сонцекрес або ж свято Сонця та кохання - це традиційне старослов’янське свято, яке прив’язане до сонцестояння. У цей день сонце перебуває в найвищій точці на небі, і, відповідно, найдовший день і найкоротша ніч у році. Традиційно, Івана Купала відзначали в ніч з 23 на 24 червня, але з переходом на новоюліанський календар, тепер святкуватимемо це свято на 13 днів раніше.

Після запровадження християнства свято Купала відзначалося перед Різдвом Івана Предтечі.Християнізована назва свята включає ім'я Івана Хрестителя, зазначає uk.wikipedia.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

У 2024 році за новим календарем Івана Купала припадає на ніч з 10 на 11 червня. Це свято поєднує у собі язичницькі традиції та християнські обряди. Вперше святкування, офіційно закріплене в державному календарі, відбулося в 1959 році.

Обряди та традиції на Івана Купала

Обряди Івана Купала мають глибокий символічний зміст та відображають зв'язок людини з природою. Квінтесенцією свята є вечірнє й нічне очищення за допомогою вогню й води.

Святкують Івана Купала традиційно біля річок та водоймищ. Один із найвідоміших обрядів — стрибки молоді через вогонь. Це символізує очищення та відродження. Вважається, що якщо вогонь не роз'єднає руки пари під час стрибка, то ця пара має бути разом та будувати щасливе життя.

Головні атрибути свята — це фігурки Купала й Марени - опудал з гілок верби прикрашених вінками та квітами, навколо яких водять танки́ і співають пісні. Опудала потім спалюють або ж топлять у воді.

Вінки

  • Як дівочі, так і хлопчачі вінки можуть плестися з кануперу, любистку, гвоздики, полину, барвінку, васильку, рути, м’яти та інших пахучих трав. До вінків прилаштовують свічки, запалюють та відправляють у плавання по воді.

  • Якщо вінок дівчини без пари попливе далеко, це вважається передвістям швидкого весілля. Але якщо вінок тоне, то цього року весілля дівчини не відбудеться.

  • Якщо потоне, то дівчина, що його пустила, не одружиться.

  • Якщо вінок плаває добре й свічка горить яскраво, то дівчина вийде заміж.

  • Якщо вінок крутиться на місці, то вона ще буде дівчиною, а якщо потоне, то вийти заміж їй не вдасться взагалі.

  • Якщо вінок пливе далеко й зачепить якийсь берег, то дівчина піде заміж саме туди.

  • Крім того, вінки могли використовуватися в ворожіннях інакше: дівчата могли закидати їх через голову на дах хати. Також зберігали вінки на горищі, вірячи, що зілля, з якого сплетений вінок, цілюще.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Папороть

Лише раз у році, у Купальську найкоротшу ніч, на папороті зацвітала чарівна вогняна квітка щастя — кочедижник, тому багато людей йдуть у ліс шукати її. Здобути цю квітку досить важко, оскільки її береже від людей нечиста сила. Розшукати її може тільки молодий хлопець, часто неодружений або єдиний син в родині. За віруванням, папороть зацвітає лише на мить, і людина, яка зірве її, зможе розуміти мову тварин і птахів, передбачати майбутнє, зцілювати хворих, бачити приховані скарби та входити до будь-яких скарбниць, знайти кохання і стати справді щасливою.

Заборони на Івана Купала

  • Не можна спати, адже пробуджується природа, а з нею разом і нечисть;

  • уникати водойм молодим чоловікам та вагітним жінкам, щоб русалки те затягнули на дно;

  • не позичати гроші та не підіймати знайдені копійки.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, як правильно плести та пускати вінки на Івана Купала. Адже вінок на Сонцекрес - це найкраща прикраса для дівчини.