Івана Купала: коли та як святкуватимемо у 2024 році

Усі свята
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Дівчина з віночком, картинка
24tv.ua

Дата святкування змістилася у зв’язку з переходом ПЦУ та УГКЦ на новий календар

Раніше ми розповідали, яким буде літо у цьому році. Тримайте спойлер: достатньо теплим, щоб ми з вами гарно відсвяткували Івана Купала. А ось коли саме ми це робитимемо - дізнавайтесь у цьому матеріалі.

Івана Купала прив’язане до святкування однієї з важливих церковних подій - Різдва Івана Хрестителя. До переходу на новий церковний календар воно випадало на 7 липня, а тепер на 24 червня. Відповідно, і Івана Купала ми відзначатимемо в ніч проти 24 червня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Це свято має язичницьке коріння, тож спочатку його відзначали в День літнього сонцестояння. Та після насадження християнства святкування приурочили до Різдва Івана Хрестителя.

Традиції свята

Цієї ночі обов’язково купалися у відкритих водоймах , щоб очистити душу та тіло, а також вилікуватися від хвороб. Не зайвим було вмитися росою - наші предки вірили, що це допоможе продовжити молодість.

Однією з традицій є плетіння віночків з різних трав незаміжніми дівчатами. Потім їх опускали до річки та дивилися, куди вони попливуть - саме звідти потрібно чекати нареченого. Якщо вінок не топився, то це означало, що дівчина скоро вийде заміж.

Дівчина тримає віночок, фото
Фото: unian.net

Також цієї ночі ворожили та шукали квітку папороті . Якщо вірити легенді, вона квітне лише цієї ночі та наділена особливими магічними силами. Так, хто її знайде, зможе розуміти мову тварин та бачити заховані під землею скарби.

Ще однією з традицій є стрибки через багаття , яке має цілющі та очищаючі властивості. Якщо молода пара зможе перестрибнути вогнище, не роз’єднавши руки, то вони обов’язково одружаться та матимуть щасливе сімейне життя. Якщо ж загориться частина одягу - варто чекати нещасть.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, які зірки видно з території України до кінця травня. Підказки від астролога ви знайдете у цій статті .