Букет на Зелені свята: як скласти квіти для освячення на Трійцю

Усі свята

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Букет на Трійцю. Фото: napensii.ua

На Трійцю заведено складати букет своїми руками для освячення у церкві

На 50-й день після Великодня відзначають одне з найважливіших церковних свят для християн. Трійцю в Україні також називають Зеленими святами. У цей день заведено святити у церкві букети з трав та квітів.

Деякі ароматні трави, гілки та квіти мають складати основу букета на Зелені свята. Окрім цього також потрібно прикрасити оселю хату, подвір'я та господарські будівлі клечанням — зеленими гілочками дерев або великим листям, які часто ламали в лісі, щоб висловити подяку Богу за те, що відродив їх через хрещення у нове життя, пише Вікіпедія.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Тиждень перед Трійцею в українців називається “зеленим”, “клечальним” або “русальним”, а три останні дні цього тижня і три перші дні Троїцького тижня називають “Зеленими святами”. Святять букети з квітів, оскільки вважається, що вони мають цілющу силу і захищають будинок від пожежі, хвороби та злиднів. Освячену зелень зберігають вдома протягом року. Гілки встромляли в стріху, на воротах, біля вікон, за ікони. Збереженість клечання наступного дня вважалася пророкуванням того, чи всі в родині доживуть до наступної Зеленої суботи.

Які трави мають бути у букеті на Трійцю

  • На Трійцю заведено збирати пижму, чебрець, м'яту, аїр, мелісу.

  • Над дверима вішають полин - він не пускає темних сил.

  • Стебла аїру розкладають по підлозі, чебрецем прикрашають одяг, а пижму та любисток кладуть для захисту від злих сил та пристріту, а корінь додають під час купання.

  • М’ята та меліса захищає від злих сил.

  • Двері до будинку та ворота прикрашають гілками дерев – клена, берези, верби, липи.

  • Волошка вважається оберегом від нечисті, а також їй приписують приворотні властивості.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, які трави не можна нести додому на Трійцю. Це може накликати біду та хвороби.