Збережіть собі цю дату! Коли буде Трійця у 2024 році: традиції та прикмети свята

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Березові гілки, які збирають на Трійцю, фото
Фото: freepik.com

Розповідаємо, чи змінюється дата святкування Трійці за новим церковним календарем

Трійця, також відома як П'ятидесятниця або Зелена неділя, є одним із 12 найважливіших церковних свят у церковному календарі . Тому важливо знати, коли ми будемо відзначати День Святої Трійці у 2024 році.

На яку дату випадає Трійця 2024

Варто одразу зауважити, що Трійця не залежить від переходу на новий церковний календар. Дата цього свята міняється відповідно до дати святкування Великодня. Зазвичай День Святої Трійці відзначають на 50-й день після Світлого Христового Воскресіння.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Отже, християни східного обряду у 2024 році святкують Великдень 5 травня, тому Трійця буде 23 червня . А християни західного обряду відзначають Великдень раніше, 31 березня, і відповідно, Трійця відбудеться 19 травня .

Історія та традиції свята

Трійця 2024, фото
Фото: freepik.com

Щодо історії свята, в Біблії говориться, що Бог є єдністю Отця, Сина і Святого Духа, і саме це утвердження лежить в основі назви свята. Згідно з церковними переказами, на 50-й день після воскресіння Ісуса Христа перед його учнями з'явився Святий Дух. Апостоли тоді отримали від нього дар зцілення та дар мов, що допомогло їм поширювати християнство по всьому світу.

У храмах на Трійцю проводять святкові богослужіння і великі вечірні служби. Основні символи свята у християн східного обряду — зелені гілочки берези та інших дерев, які традиційно прикрашають будинки та церкви. Ці гілочки, за народними повір'ями, допомагають закликати добробут та щастя в дім.

Православні священники на літургії надягають святкові шати зеленого кольору, а католицькі — білого. Після служби люди зазвичай збираються у сімейному колі чи в гостях, де пригощають друзів та родину великим святковим короваєм, накривають пишний стіл.

Традиційно Трійцю святкують цілий тиждень. Починають з неділі.

Чому ж Трійцю часто називають Зеленими святами? Назва походить ще з дохристиянських часів, коли наші предки святкували завершення весняного і початок літнього календарного періоду. Зелене листя символізувало життя.

Напередодні Зелених свят, в суботу, ще до сходу сонця, молоді дівчата йшли до лісу й полів, рвали запашне зілля. Увечері вже хлопці рубали гілля з липи, берези, дуба, клена, щоб ними прикрасити господарство. Зіллям же прикрашали віконниці та ікони у будинку. Не прикрашати оселю вважалося тяжким гріхом.

Якщо листя залишалося зеленим і свіжим до наступного ранку, вважалося, що цього року хвороба й біди оминуть оселю. Неділю Трійці також називали П'ятидесятницею, оскільки це був саме 50-й день після воскресіння Христа.

Зелені свята 2024, фото
Фото: freepik.com

Прикмети на Зелені свята

  • Сватання цього дня вважається передвістям вдалих шлюбів та гармонії в сім'ї.

  • Дощ у цей день обіцяє тепле і сприятливе літо.

  • Світло сонця після дощу — знак великого урожаю.

  • Зілля та квіти, зібрані на цей день, вважаються оберегом та ліками проти усіх хвороб.

  • Якщо на Зелені свята стоїть спека, то влітку буде суха погода.

А ось грати весілля на Трійцю забороняється. Вважається, що шлюб заключений на Зелені свята буде нещасливим. Також до заборон відносять шиття, працю в городі та інші побутові справи.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не пропустіть новий церковний календар на квітень 2024 року. Дізнайтеся, коли буде Вербна неділя та інші важливі свята.