Як правильно реагувати на критику? Психологи дали відповідь

Психологія

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Іноді достатньо одного поганого відгуку на роботі або зухвалого коментаря до посту в Instagram, щоб повністю зіпсувати день. Щоб не витрачати багато часу та енергії в майбутньому, краще заздалегідь розібратися з тим, як правильно реагувати на критику на свою адресу.

Як навчитися не реагувати на критику: практичні поради

Жити в наш час означає піддаватися хвилям критики, як онлайн, так і оффлайн. Але з цим треба навчитися справлятися. Адже здатність чути і по-справжньому прислухатися до думок людей, навіть якщо вони негативні, покращує стосунки як на роботі, так і в особистому житті. Своїми порадами для тих, хто хоче знати як спокійно реагувати на критику, поділилося видання greatist.com.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що таке критика?

Фото — Pinterest

Перед тим як відповідати на критику, потрібно розібратися з тим, що саме можна до неї віднести.

Критика – це термін, що означає судження чи оцінку. Щоразу, коли хтось вас критикує, він оцінює вас за певними стандартами.

Є багато причин, через які люди критикують. Негативні мотиви для критики можуть включати почуття ревнощів чи невпевненості в романтичних, чи сімейних стосунках, наприклад, коли батько критикує своїх дітей за те, що вони ніколи не дзвонять додому.

І хоча слово "критика" може частіше використовуватися при обговоренні негативних оцінок, не вся критика виходить із поганих намірів - навіть коли вона наголошує на помилках і невдачах. І це вже конструктивна критика, яка допомагає покращити відносини, процеси та розвиватися.

Одне дослідження психологів докладно пояснює, які складові роблять критику конструктивною:

  • співчуття: люди повинні висловлювати критику таким чином, щоб показати турботу про одержувача, і вона має виходити від людини, яку одержувач поважає.

  • конкретика: критика має бути націлена на відповідні елементи діяльності одержувача та пропонувати конкретні рекомендації щодо покращення.

  • відповідність: критика повинна відповідати емоціям та мотивації одержувача.

Як гідно відповісти на критику?

Щоб відповісти на критику, потрібно виконати ряд дій.

Чесно вислухайте намір критика

Багато людей починають захищатися за однієї лише можливості отримати негативний зворотний зв'язок. Але ніхто не є ідеальним. Це нормально думати про свої сильні та слабкі сторони.

Вирішіть, чи є критика конструктивною чи деструктивною

Дехто критикує інших, щоб закріпити нескінченний шлях до влади. Зазвичай ви зможете це розпізнати, якщо критика є необґрунтованою. Наприклад, менеджер критикує вашу статистику, не підрахувавши її. Або, можливо, зворотний зв'язок супроводжується принизливими або самохвалюючими виразами: "бо я так сказав" - це величезний червоний прапор. Ви можете повністю відхилити цю критику.

Якщо ж критика конструктивна, варто вступати в діалог.

Дякуйте за конструктивну критику

Люди, які вас конструктивно критикують, хочуть, щоб ви досягли своєї мети. Навіть якщо вам неприємно чути про помилки, подякуйте людині, яка дала конструктивну критику, за те, що вона була союзником.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Мінімізуйте зустрічі зі шкідливими людьми

Це сумно, але факт: деякі люди процвітають, принижуючи інших. Якщо ви помітили, що одні й ті самі люди піддають вам негативну критику, можливо, настав час припинити спілкування. Так, навіть якщо це найближчі вам люди.

Раніше ми публікували 5 порад для тих, хто хоче підтримати людину у складній ситуації. Вони допоможуть надати правильну підтримку людині у біді.