Просто бути поруч та пропонувати допомогу: 5 порад для тих, хто хоче підтримати людину в складній ситуації

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Як підтримати людину словами, діями та емоційно? І чи потрібно це? Однозначно – так. Адже надаючи емоційну підтримку, ви даєте людині почуття впевненості, підтримки, прийняття та турботи та допомагаєте їй відчути себе цінним та важливим.

Як підтримати людину у скрутну хвилину: думка психолога

Коли ви прямо висловлюєте прихильність і турботу або переконуєте людину в тому, що вона кохана і важлива, ви можете допомогти їй впоратися з засмученими почуттями або складними ситуаціями, пише психологіня  Чіки Девіс в своїй колонці для  psychologytoday.com .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Підтримка людини буває різних видів

Соціальна підтримка, ключова характеристика соціальних відносин — загальний термін, що охоплює чотири різних типи підтримки:

  • Емоційна підтримка – це вираження співчуття, любові та турботи, наприклад, коли член сім'ї слухає вас після поганого дня на роботі або коли партнер вселяє надію після важкого періоду.

  • Інструментальна підтримка – це реальна послуга чи відчутна допомога. Наприклад, ваш партнер може працювати вдома кілька днів на тиждень, доглядаючи дітей, поки ви йдете на роботу.

  • Інформаційна підтримка — це порада чи інформація, яка може бути корисною для вирішення проблем.

  • Оцінна підтримка - інформація, яка корисна для самооцінки та заохочення. Коли керівник хвалить навички підлеглого, це приклад оцінної підтримки, яка може допомогти людині знайти впевненість у тому, що вона обрала правильний кар'єрний шлях.

Як можна підтримати когось у скрутну хвилину: 5 важливих правил

Як підтримати людину словами чи діями? Девіс наводить кілька правил.

Важливо розуміти не тільки який тип емоційної підтримки ви можете запропонувати, але й який тип емоційної підтримки хоче чи має отримати інша людина. Наприклад, ваш партнер прийшов додому з роботи дуже напруженим та хоче відновити сили. Хоча він хотів би розповісти вам все про свій напружений день, ви хотіли б висловити свою підтримку, обійнявши або поцілувавши замість того, щоб слухати,

— пише вона.

Запитайте, як підбадьорити людину

Багато дослідників рекомендують запитати людину про те, яку підтримку вона хотіла б отримати. Так само і ви можете говорити іншим, чого б вам хотілося, щоб вони краще за вас підтримували.

Підключайтеся та слухайте

Дуже важливо виділити час, щоб вислухати одне одного та поділитися думками. Активне слухання та обмін інформацією зміцнюють зв'язки та довіру та допомагають людині відчувати велику підтримку у важкий період.

Ставите питання

Виявляйте цікавість до того, що відчуває людина, і ставте питання в м'якій формі, щоб у іншої людини не виникло відчуття, що її допитують. Морально підтримати людину можна, глянувши на ситуацію з боку і також розповісти їй про свої почуття.

Робіть компліменти

Якщо ви скажете приємні слова людині у скрутній ситуації, це справді може її підтримати морально.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Зосередьтеся на людині

Якщо ви надаєте емоційну підтримку, інша людина відчує щиру турботу, якщо основна увага у розмові буде зосереджена на ній.

Раніше ми писали, що робити, щоб сподобатися людям . Ці поради на кожен день справді працюють.