Як утримувати увагу на роботі й не "скотитися" до багатозадачності та емоційного вигорання

Бізнес та гроші

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Фото: unsplash.com

Багатозадачність це, звичайно, чудово, але вона швидко може призвести до вигорання

В умовах багатозадачності, палаючих дедлайнів та стресу легко можна втратити фокус уваги та концентрацію. На щастя, це можна виправити.

Як концентруватися на роботі та не відволікатися: дієві методи

Часто буває так, що ви беретеся за одну задачу, перемикаєтеся на іншу, потім на ще одну і в результаті не виконуєте жодної? В новій реальності воєнного часу тримати фокус уваги стає все важче через стрес та втому. Це, своєю чергою, впливає на ефективність в роботі. Про те, як це можна виправити виданню womo.ua розповіла HR Business Partner Любов Коломієць.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому фокус уваги важливий

Вміння фокусуватися — ключовий фактор для успішного та ефективного виконання задач. Коли ж фокус уваги втрачається, постраждати може не тільки продуктивність, а й здоров'я. Це іноді схоже на замкнене коло — через стрес людина втрачає увагу, від чого стресує ще більше. В результаті можна отримати хронічний стрес. А це вже може стати серйозною проблемою, що призведе до погіршення психологічного стану, виснаження та збільшення ризику виникнення захворювань.

Як повернути фокус уваги

Любов Коломієць назвала кілька дієвих методів, які допоможуть сконцентруватися на роботі. Можна обрати один з них, а можна використовувати одразу всі.

Записуйте всі задачі (навіть найменші)

Бажано записувати задачі від руки, а не в нотатки телефону. Це допоможе "повідомити" мозок про те, що ця інформація потребує більшої уваги та краще запам'ятати план дій.

Плануйте та структуруйте день

Ретельно розписуйте свій час та розподіляйте його між дзвінками, зустрічами, написанням листів та виконанням завдань. Ця практика допоможе концентруватися на важливих задачах та уникнути хаосу.

Робіть паузу 

Використовуйте в роботі техніку помодоро — після, наприклад, 25 хвилин концентрації на задачі, залишайте час на п'ятихвилинну перерву.

Займіться медитацією

Або ж іншою зручною для вас формою релаксації. Це допоможе зменшити хронічний стрес, а також покращити концентрацію та фокусування.

Не забувайте про здоровий сон

Напевно, це найскладніша практика. Але без здорового сну тримати фокус дуже важко не тільки в роботі, а й в побуті.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми ділилися 4 порадами, які допоможуть стати лідером у своїй сфері. Для цього важливо розвинути ключові навички лідера.