Не вистачає концентрації? Спробуйте метод помідора — він справді працює

Особистісний розвиток
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Техніка pomodoro – це метод керування часом, який справді може підвищити ефективність роботи. Про те, як працює "метод помідора" і чи має недоліки — читайте в нашому матеріалі.

Помодоро: техніка керування часом

Техніка помодоро — метод, розроблений Франческо Чирілло, пише verywellmind.com . У 1987 році тоді студент Чирілло готувався до іспитів і намагався зосередитися на навчанні. Для кращої концентрації він використовував кухонний таймер у формі помідора (італійською "pomodoro"), щоб встановити для себе двохвилинний інтервал для глибокої зосередженості.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли це спрацювало, Чирілло встановив таймер більш тривалий інтервал і виявив, що це допомагає йому зосередитися на завданні. Він експериментував з різними інтервалами часу та виявив, що ідеальним варіантом є 25 хвилин роботи з наступною п'ятихвилинною перервою. 10-хвилинні інтервали були занадто короткими, щоб щось зробити, а годинникові інтервали без перерви були надто довгими.

Техніка помодоро: як це працює

Зробити щось вчасно та відзначити це у своєму списку справ, погодьтеся, дуже приємно. Впоратися зі складними завданнями може допомогти метод pomodoro. Для того, щоб використовувати його, знадобиться таймер і кілька кроків:

  1. Виберіть завдання.

  2. Встановіть таймер на 25 хвилин.

  3. Працюйте над завданням, доки не спрацює таймер.

  4. Зробіть 5-хвилинну перерву.

  5. Знову приступайте до завдання.

Важливо не забувати робити тривалішу перерву на 15–30 хвилин кожні чотири інтервали "помідора".

Поради для тих, хто хоче використати метод помідора

Не вистачає концентрації? Спробуйте метод помідора — він справді працює - фото №1

Метод управління часом Франческо Чирілло працюватиме краще, якщо знатиме важливі правила.

Використовуйте таймер

Використання таймера допоможе не збитися зі шляху та не перевищувати інтервали. Підійде і будильник, і програми для телефонів і навіть спеціальні розширення Pomodoro у браузері.

Плануйте завдання

Керувати часом стане легше, якщо спланувати завдання на день та оцінити, скільки інтервалів помідора знадобиться для кожної з них. Також варто розділити складні завдання на дрібніші, щоб можна було краще "підігнати" їх під інтервали техніки.

Використовуйте перерви з максимальною користю

Використовуйте перерви, щоб попити води, перекусити, розім'ятись, швидко помедитувати або здійснити коротку прогулянку. Ці заняття допомагають відпочити та знову повернутися до роботи після перерви.

Налаштуйте інтервали під себе

Якщо 25-хвилинні інтервали або 5-хвилинні перерви вам не підходять, можна налаштувати час під себе. Суть методу помідора в тому, щоб виділити відрізки часу, щоб зосередитися на роботі і робити перерви між ними, щоб розслабити розум і освіжитися.

Принцип помідора: переваги та недоліки

Метод помодоро заохочує цілеспрямовану роботу, допомагає взятися за завдання, підвищує ефективність та зменшує стрес та занепокоєння.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Але техніка має й недоліки. Наприклад, фіксовані інтервали та перерви іноді можуть здатися надто жорсткими та регламентованими. Це може спричинити стрес, якщо завдання займе більше часу, ніж обумовлений інтервал.

Раніше ми писали про те, як зробити ранок продуктивним . У цьому допоможуть 6 найпростіших правил.