Щоб не довелося платити за казна-що: чому показники газового лічильника за жовтень обов'язково треба подати вчасно (ВІДЕО)

Бізнес та гроші

Богдана Карц

Головна редакторка

Кінець газового року: що важливо знати українцям. Фото: Pexels

Цей місяць є ключовим у "газовому році"

Плата за газ в Україні — суцільне пекло для багатьох людей, адже навіть розібратися у платіжці за газ з першого разу вдається не завжди. Про ціни на блакитне паливо взагалі мовчимо 😐 Однак у жовтні дуже важливо зібратися з силами й вчасно подати показники газового лічильника, щоб не розплачуватися за це у наступні 12 місяців. Чому — пояснюємо далі.

З 1 жовтня 2024 року починається новий газовий рік, тому зараз максимально важливо передати показники лічильника у правильні строки, аби газова компанія правильно розрахувала для вас вартість доставки газу на 2025 рік. На цьому наголошує ГазПравда.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Зауважимо, що тарифи на розподіл газу поки що не змінилися. Та це не значить, що сума в платіжці не зміниться, адже вона залежить від обсягу спожитого вашим домогосподарством газу за певний період, а саме — за попередній “газовий рік”, який тривав з 1 жовтня 2023 по 30 вересня 2024 року.

Як розрахувати вартість доставки газу у 2025 році самостійно?

Зробити це дуже просто. Для цього достатньо підрахувати загальний обсяг споживання газу за минулий газовий рік, помножити його на тариф з розподілу та доставки газу, який діє у вашому регіоні, та поділити цю суму на 12 місяців. Отриманий результат — ваша щомісячна плата.

Пам’ятайте, що навіть якщо ви не користуєтесь газом, ви повинні щомісяця передавати показники лічильника аби уникнути нарахувань за плановим обсягом споживання блакитного палива. Також не варто забувати, що на території України встановлена мінімальна обов'язкова плата за доставку газу — вона діє навіть у тому разі, якщо підведеним до будинку газом ви не користуєтесь від слова зовсім.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також розповідали, чому борги за комунальні послуги не можна пускати на самоплин. Що робити з заборгованістю за світло, газ, водопостачання й тепло, аби вам їх не відрізали, пояснює адвокат Роман Сімутін.