Щоб мрія точно здійснилася: на що обов'язково слід звертати увагу при купівлі квартири

Важливо знати

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Настала мить яку ви так довго чекали. Нарешті ви накопичили кошти на власне житло і чекаєте з нетерпінням цієї покупки, ретельно вибираєте район і подумки плануєте ремонт і нові меблі.

Проте є речі які обов'язково потрібно врахувати перед договором куплі-продажі. На які фактори слід звернути увагу при купівлі житла? Пам'ятайте про ці п'ять нюансів, щоб не помилитися, розповідає  tvoemisto.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Перед купівлею житла на вторинному ринку потрібно перевірити:

Правовий статус квартири

  • Перевірте усі документи, щоб переконатися, що квартира не має юридичних обмежень.

  • Чи квартира не є під заставою або арештом.

  • Чи квартира не є об’єктом судового розгляду

  • Відсутність заборгованості. Важливо знати, що попередні мешканці не заборгували кошти, наприклад, за отримання комунальних послуг

Локація

Уважно проаналізуйте всі райони і визначте, який для вас буде найкращим для життя. Зверніть увагу на наявність інфраструктури та транспортної розв'язки. Якщо у вас є діти, звертайте увагу на наявність шкіл і садочків. Розташування впливає на зручність проживання та якість вашого життя, пам'ятайте про це.

Стан помешкання і самого будинку

Звичайно, що перед купівлею квартири слід добре оглянути її самостійно, не купуйте по фотографіях, адже картинка може не збігатися. Переконайтеся, що помешкання в гарному стані й не потребує серйозного ремонту. Звертайте увагу на деталі. Стан квартири краще перевіряти взимку, тоді  видно всі недоліки холодної пори: чи тепло в приміщенні, щілини у вікнах, стан балкона та ін. Багато незапланованих витрат потім "вилізає" саме через поганий стан квартири.

Планування

Не забувайте враховувати планування житла. Переконайтеся, що квартира відповідає вашим потребам і вимогам. Подивіться на кількість кімнат, їхнє розташування одна відносно одної та загальну площу. Чи є можливість перепланування у майбутньому. Чи не планується будівництво під вашими вікнами, яке, в майбутньому, вплине на якість вашого проживання.

Документи

Наявність відповідних документів означає законність угоди. Обов'язково перевірте наявність:

  •  договору купівлі-продажу;

  •  свідоцтва про право власності;

  •  технічного паспорта будинку та інші документи, які підтверджують правомірність вашої покупки.

Тільки просіть у продавця оригінали, добре їх вивчіть та переконайтеся, що вони відповідають всім вимогам законодавства. Якщо він ­— не власник, а лише представник інтересів, то повинен мати документ, що засвідчує його повноваження. Наприклад, довіреність, за якою можна перевірити особу власника.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Життя у власній квартирі не порівняти з проживанням в орендованому житлі. Тут ви можете зробити ремонт на свій смак, перестановку меблів чи завести домашнього улюбленця, про якого мріяли вже давно.