Американський астрофотограф показав як виглядає Сонце зблизька: настільки якісні кадри просто заворожують (ФОТО)

Важливо знати
2 171

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Фото Сонця зблизька. Фото: @azastroguy

Знімки були зроблені прямо з його заднього двору у Скоттсдейлі, США

Що ви знаєте про космос? А про нашу Сонячну систему?.. Навіть якщо можете назвати кілька десятків цікавих фактів, ви навряд чи бачили ці мегаякісні фотографії Сонця зблизька! 😍

Зовсім нещодавно астрофотограф Марк Джонстон, який є представником NASA щодо сонячної системи та віцепрезидентом астрономічного товариства Фенікса, зробив багацько неймовірно якісних та цікавих знімків нашої зірки. 2 липня, прямо зі свого заднього двору, йому вдалося зняти деталізовану хромосферу Сонця з виверженнями сонячних протуберанців і ниток. Деталями та фото ділиться Space.com.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Мені подобається знімати Сонце, тому що це єдиний об'єкт в астрономії, який змінюється кожного разу, коли на нього дивишся. Багатство деталей вражає: сонячні протуберанці, активні області, сонячні плями, нитки та спікули змінюються день у день,
- розповів Джонстон в електронному листі до видання.

Використовуючи 160-мм водневий альфа-модифікований телескоп-рефрактор і високошвидкісну монохромну камеру, астрофотографу вдалося захопити 2 тисячі 10-мілісекундних кадрів для кожного зображення. Потім — уже на постпродакшені — найкращі 200 кадрів із кожної сцени складалися в одне високоякісне зображення. Далі автор знімків застосував додаткові вдосконалення і різні методи підвищення гостроти, щоб зображення були максимально чіткими.

На першому зображенні крупним планом знята пара сонячних плям поряд із сяючими дугами плазми, які відірвалися від поверхні. Ці шматки плазми називають нитками.

Великий темний квадратний “навіс” із плазми внизу праворуч у центрі достатньо великий, щоб покрити 25 планет Земля,
— зауважує представник NASA щодо сонячної системи.
Фото Сонця: @azastroguy
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

На другому зображенні видно лінію сонячних протуберанців, які начебто проходять поверхнею Сонця.

На поверхні маленькі пір'ясті спікули з'являються і зникають всього за кілька хвилин,
- розповідає Джонстон.

Цих спікул дуже й дуже багато, вони схожі на траву, через що поверхня Сонця має досить розмитий вигляд. При цьому такі спікули можуть досягати довжини до 10 тис. км, а перш ніж зруйнуватися, вони викидають потужні струмені сонячної матерії зі швидкістю до 100 км/сек., згідно з даними NASA.

Високоякісне фото Сонця: @azastroguy

А от на третьому зображенні Джонстона величезний виступ вигинається поперек Сонця. Те, що ми бачимо праворуч — це мільйони тонн плазми, які відірвалися від Сонця і тепер плавають над поверхнею, зазначає астрофотограф.

Зародження сонячної бурі. Фото: @azastroguy
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми ділилися календарем магнітних бур у липні 2024 року. Сильна магнітна буря от-от настане, тож метеочутливим людям варто бути готовими до змін у самопочутті.