Які дрова ідеально підійдуть для опалення будинку, а які обирати не варто

Важливо знати

Богдана Карц

Головна редакторка

Якими дровами палити грубу, камін та котел взимку. Фото: Freepik

Список найкращих та найгірших варіантів

Температура за вікном впала, в Україні почався опалювальний сезон.Ті, хто має змогу опалювати свої будинки за допомогою каміна, груби чи твердопаливного котла, й заздалегідь заготовив дрова на зиму, вже почали підігрівати домівки саме у такий спосіб.

Однак варто пам’ятати, що при виборі дров для опалення, потрібно зважати не тільки на їх ціну, а й на тепловіддачу та інші важливі показники. Які дрова найкраще підходять для опалення будинку, а які брати не варто — розповідає УНІАН. Списком ділимося у цій статті на Hochu.ua!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Які дрова обрати для котла, печі та каміна: список

Для печі, груби та каміна найкраще підійдуть тверді породи дерев: дуб, граб, ясен, бук. Хорошим варіантом будуть і дрова з фруктових або хвойних дерев, або ж акації. А ось від липи краще відмовитись — у ній дуже багато смоли, яка, мало того, що забруднює повітря, так ще й сильно засмічує димар. Поганий варіант і модрина, яка утворює багато чадного газу. Черемха і горобина — теж мінус, бо сильно коптять, а тепла при цьому виділяють мало, ними ви навряд чи зігрієтесь взимку.

Для котла найкраще брати листяні породи — дуб, ясен, вільха, які довго горітимуть і даватимуть багато тепла. Також серед лідерів опинилася береза, яка теж має гарну тепловіддачу. А от хвойні в котел краще не кидати — в димоході буде повно сажі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, що робити, якщо дрова занадто швидко згоряють. Ці 5 порад допоможуть максимально продовжити термін горіння, щоб ви могли зігрітися й не випалювати даремно більшу кількість дров.