Топ-5 лайфхаків, що допоможуть зекономити час при роботі за комп’ютером (плюс корисний бонус!)

Гаджети та авто

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Як зекономити час при роботі за комп’ютером – корисні лайфхаки. Фото: freepik.com

Якщо ви цілий день проводите за комп'ютером (а це стосується більшості з нас), то вам точно варто дізнатися про ці лайфхаки для економії часу

Смартфон, планшет, ноутбук, домашній чи робочий ПК – все це зустрічається нам усюди і, погодьтеся, полегшує життя та роботу. Професійна діяльність та й основні заняття зазвичай проходять за комп'ютером. Але він має властивість підводити в самий невідповідний момент: зависати, «протестувати», що йому не вистачає пам'яті, відключатися.

Багато з цих проблем можна вирішити, не звертаючись до фахівців. І взагалі будь-яку роботу за ПК або ноутбуком можна значно прискорити і тим самим заощадити свій час, стверджує джерело Life.Nv. Ми зібрали 5 лайфхаків і один корисний бонус, як змусити ваш комп'ютер працювати швидше і не підводити в потрібний момент.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

1️⃣ Впорядкуйте робоче місце

Банально? Але це працює! На вашому робочому столі (мається на увазі не той, що на екрані комп'ютера, а той, за яким ви сидите) має бути порядок. Навіть якщо всі дані комп'ютеризовані, все одно ви за звичкою робите якісь позначки на папірцях або записуєте завдання в блокнот. Впорядкуйте свої записи.

Та й загалом на робочому місці не повинно бути нічого зайвого, що може відволікати вас. У серйозних корпораціях на робочому місці співробітників стоїть лише ноутбук чи ПК – жодних папірців, кімнатних рослин чи фотографій домашніх улюбленців. І ці люди справді працюють продуктивніше – це доведено!

2️⃣ Очистіть робочий стіл

Ну а тут ми говоримо вже безпосередньо про робочий стіл на екрані вашого комп'ютера. Оптимізація робочого столу прискорить роботу вашого комп'ютера. Часто ми виносимо на робочий стіл папки та документи, з якими працюємо. Це зручно, але це перевантажує оперативну пам'ять. Почистіть робочий стіл, усі завдання, які вже виконані, перенесіть до папок на диски комп'ютера. Програми, що запускаються найчастіше, тримайте на панелі завдань, зробіть для них ярлики. На самому робочому столі тримайте тільки те, над чим працюєте прямо зараз.

3️⃣ Закрийте непотрібні програми

Іноді ми навіть не знаємо, що на нашому комп'ютері запущено і працює зараз. А потім дивуємося, чому комп так тупить і відкриває файл по кілька хвилин. По-перше, взагалі добре робити всі дії за комп'ютером послідовно, а не паралельно. Зробили щось – закрили програму, відкрили наступну для подальшої дії. Є й програми, які працюють у фоновому режимі – для їх відключення потрібно відкрити диспетчер завдань та вимкнути їх (за непотрібністю). Так ви не перевантажите пам'ять комп'ютера, і він працюватиме швидше.

4️⃣ Чистіть кеш та історію пошуку

Кеш – це найголовніший засмічувач пам'яті комп'ютера. Його завжди треба чистити. Не вручну, звичайно, адже є безліч безкоштовних програм для очищення кешу. Найпопулярніша Сcleaner, про неї знають навіть школярі. Але є й інші аналоги у вільному доступі. Ці програми видаляють непотрібні файли, якими ви дуже давно не користувалися, кеш інтернет-сторінок, тимчасові файли та іншу непотрібну та неважливу інформацію, яка засмічує жорсткий диск.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

5️⃣ Пошукайте відповідь у Google

Перш ніж викликати майстра за солідну оплату та ремонтувати комп'ютер, який не хоче чи не може працювати швидше, спробуйте пошукати вирішення проблеми самі. А навіщо ще потрібен Google? Більшість проблем справді можна вирішити самостійно. Пошукайте відповіді в інтернеті, почитайте форуми, запитайте поради у групах та спільнотах. Можливо, потрібно виконати всього декілька найпростіших кроків, щоб вирішити вашу проблему з ПК. І заощадити гроші!

⚡️ БОНУС

А ще в операційній системі Windows є таке поняття як «гарячі клавіші». Багато дій на комп'ютері ми виконуємо мишкою. Але повірте, досвідчені IT-фахівці нею майже не користуються! Знаючи певні комбінації клавіш, можна набагато швидше виконувати ті чи інші дії та завдання. Ось найпопулярніші – почніть використовувати їх прямо зараз!

⌨️ Ctrl+O

Найпростіша комбінація для відкриття будь-якого файлу чи документа. Дуже корисна, коли немає комп'ютерної мишки або вона раптово вийшла з ладу.

⌨️ Ctrl+C, Ctrl+X та Ctrl+V

Напевно, найвідоміші «гарячі» клавіші. Перша комбінація копіює виділений файл чи фрагмент тексту, друга – повністю вирізає його, а третя – вставляє його у потрібне місце (не забудьте поставити курсор у потрібне місце чи потрібну папку для вставки).

⌨️ Ctrl+B, Ctrl+I та Ctrl+U

Ці три комбінації дозволяють швидко змінити шрифт виділеного тексту в документі. Ctrl+B змінює звичайний шрифт на жирний, Ctrl+I – на курсив та Ctrl+U – на підкреслений.

⌨️ Ctrl+S

Написали фрагмент тексту та хочете зберегти його в документі? Натискайте цю комбінацію, і вам не доведеться шукати значок збереження на панелі інструментів за допомогою миші.

⌨️ Ctrl+T та Ctrl+W

Перша комбінація клавіш відкриває нову вкладку в браузері, а друга закриває поточну (або вікно браузера, якщо в ньому відкрито лише одну вкладку).

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Бачите, все просто! Щоб прискорити роботу комп'ютера, не потрібно мати спеціальні знання у сфері IT. Користуйтеся цими підказками, та виконуйте завдання швидше, а вільний час витрачайте на відпочинок! До речі, нещодавно ми писали про те, як робити корисні перерви, якщо у вас сидяча робота.