"Голосами нащадків": до Дня української писемності та мови співак ANDRUX присвятив пісню покійній Ірині Фаріон (ВІДЕО)

Музика

Юлія Кацаєва

Заступниця головного редактора

Співак ANDRUX. Фото: пресслужба

Певец выпустил лирическую композицию и рассказал о важности сохранения украинского языка

Український співак ANDRUX, який потрапив на американське телебачення, презентував свою нову пісню “Голосами нащадків”. Та особливою лірична композиція стала тим, що вона була присвячена відомій мовознавиці Ірині Фаріон, яка померла у липні цього року після пострілу в скроні.

Голосами Нащадків” — це водночас сповідь і заповіт. Любити, шанувати та берегти свою рідну мову.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Артист закликає пам’ятати, що мова — “не засіб, а коріння”. Бо інакше усі зусилля і боротьба за свободу повернуть нас до сумних результатів втрати самоідентифікації як окремого незалежного народу, який зумів зберегти свою культурну і мовну спадщину та назавжди відокремити її від московської.

Коли я дізнався про вбивство Ірини Фаріон, довго плакав, бо для мене в цьому був неабиякий символізм. Для мене постать пані Фаріон — це образ берегині української мови, а постріл у неї — черговий постріл і спроба вбити, викоренити нашу мову. Коли закінчилися сльози, прийшли рядки. В цій пісні багато енергії: в ній любов, шана, надія і лють. Для мене це сповідь і заповіт, бо так хочеться, аби голоси нащадків лунали саме українською мовою, а не мовою країни, яка нас активно винищує не лише з 2014, а століттями. Хочу, аби ми назавжди перестали святкувати культуру ворога, виправдовуючи плоди насильницької русифікації теплими спогадами, пов’язаними саме з російською, а не українською мовою. Мова завжди мала, має і матиме значення, саме тому попри бажання випустити цю пісню одразу ж, я притримав її до дня мови, аби посилити її Голос, який сподіваюсь відгукнеться і побудить до змін багатьох,
— прокоментував співак.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що Ірина Фаріон може посмертно отримати звання Героя України. Адже петиція щодо цього набрала необхідну кількість голосів.