Важливі факти про нового головнокомандовуча ЗСУ: хто такий Олександр Сирський та що про нього потрібно знати

Знаменитості

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

8 лютого президент України звільнив Валерія Залужного та призначив нового керівника ЗСУ. Головнокомандувачем став Олександр Сирський, відомий під позивним "Барс". Що варто знати про Сирського? Цікаві факти з його життя ви знайдете на HOCHU.ua!

10 важливих фактів з біографії Олександра Сирського

Фото: wikipedia.org

Олександр Сирський народився в росії. Він закінчив Московське вище військове командне училище у 1986 році у 1986 році. Потім Сирський закінчив відзнакою Академію ЗСУ, а у 2005 році — Національну академію оборони України.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Сирському 58 років. Він народився 26 липня 1965 року. Знак Зодіаку — Лев.

Після проголошення незалежності України Сирський залишився служити в Україні. Він командував 72-ю механізованою бригадою у Білій Церкві.

Фото: facebook.com/26abr

Перед початком війни на Донеччині у 2014 році він очолював напрямок співпраці з НАТО. Був заступником начальника Головного командного центру ЗСУ.

Сирський був одним з головних командирів під час боїв за Дебальцеве взимку 2015 року. За це його нагородили орденом Богдана Хмельницького. У 2016 році очолював Об'єднаний оперативний штаб з протидії російським силам на сході України, а з 2017 — штаб АТО та Операції Об'єднаних сил.

Ще один факт з життя Сирського пов'язаний з обороною Києва. У період повномасштабної війни він отримав позивне "Барс". Попри спростування президента Зеленського щодо можливого нападу на Київ, генерал Сирський готувався до нього, розгортаючи два кільця оборони та делегуючи командування секторами оборони для ухвалення тактичних рішень. У лютому-березні року, для перешкодження просуванню російських військ до столиці, було видано наказ зруйнувати мости в Київській області, які перервали їхній наступ.

У липні 2022 року генерал Сирський спланував і здійснив успішну операцію з відбиття російських військ від Харкова. Він очолив ударний контрнаступ, який прорвав фронт російських військ на півночі України, звільнивши такі міста, як Балаклія, Ізюм, Святогірськ, Лиман та Кремінна. Також він активно керував обороною Соледара та Бахмута восени 2022 року.

Фото: facebook.com/26abr

Колеги Сирського описують генерала як аскета, який любить спорт та активний спосіб життя. Цікаво, що у нього є звичка спати лише чотири години на добу.

Ще одну нагороду, орден "Золота Зірка", Олександр отримав у квітні 2022 року. Її йому вручили за особисту мужність і внесок у захист державного суверенітету України.

Фото: facebook.com/26abr

Особисте життя Олександра Сирського теж цікавить багатьох українців. Він одружений з Тамарою Харченко Має двох синів — Антона та Олександра.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також пропонуємо вам дізнатися  13 цікавих фактів про вже колишнього головнокомандувача ЗСУ Залужного. Ми розповідали про його дитинство, сім'ю та родину.