Київська, полтавська, луганська: різні види української куті та чим вони відрізняються

Їжа

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, яка відмінність між Голодною, Багатою та Щедрою кутею. тепер розповідаємо про різні регіональні особливості, які відрізняють частування в різних куточках країни.

Здавалося б, це можуть бути несуттєві відмінності. Та разом вони утворюють візерунок певних регіональних особливостей, які об’єднуються в спільну традицію святкування Різдва. Розберемо найпопулярніші варіанти.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Кутя по-київськи

Традиційно її готують на замоченій пшениці з додаванням родзинок та товченого маку. Пропорція стандартна: склянка пшениці на склянку родзинок та половину склянки маку. За бажанням додаємо до страви горіхи з медом. Розбавляємо узваром, або, у сучасному варіанті, мінеральною водою.

Полтавська кутя 

Це цікавий підвид. Страва складається з пшеничної крупи та солодкого узвару, і на перший погляд вона більше нагадує суп. Додатків у таку кутю зазвичай не кладуть. А узвар для неї варять на основі чорносливу, копчених груш та яблучної сушки.

Кутя по-закарпатськи

На Закарпатті кутя теж рідка. Зварену пшеницю заливають узваром, додають мак, мед та мелені горіхи. Ще один варіант цієї куті - “бобельки”: кульки зі спеченого пшеничного тіста, залиті узваром.

Кутя по-луганськи

На сході України кутю традиційно готують з рису. Це швидший варіант, ніж із пшеницею. Рис відварюємо, мак перетираємо в макітрі з двома-трьома чайними ложками цукру. Коли крупа охолоне, змішуємо її з маком, горіхами, медом та родзинками.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Із рецептами можна експериментувати - від цього кутя стане тільки багатшою. Також ми розповідали, які додатки можна класти в кутю.