Чи можна класти в кутю курагу? Що додавати в страву, окрім пшениці

Їжа
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, який вид куті треба готувати на яке свято новорічно-рідзвяного циклу. Тепер ділимось порадами щодо того, що можна додавати в кутю.

Кутя - це традиційна обрядова страва, яку готують на Різдво і не тільки. Розповідаємо, які інгредієнти допустимо додавати в кутю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Мед та цукор

Зазвичай у кутю додають мед. Цукор - лише якщо з якихось причин ви не можете чи не бажаєте додавати мед. Якщо у вас рідкий мед, потрібно просто додати необхідну кількість до каші після приготування. Якщо продукт зацукрований, то його можна розвести в окропі.

Мак

Це обов’язковий інгредієнт куті. Попередньо його запарюють в окропі та залишають на 10 хвилин.

Після цього мак потрібно відкинути на дрібне сито, щоб стекла рідина. Також його можна зварити у воді чи молоці у пропорції 1:2. Коли рідина закипить, варимо 30 хвилин, а наприкінці приготування додаємо трохи вершкового масла. Запарений або зварений мак варто додатково перетерти блендером або у ступці.

Узвар та апельсиновий сік

У більшості випадків кутю готують розсипчастою. Але кутю також готують і рідкою. Для цього у страву додають узвар або апельсиновий сік.

Сухофрукти

У кутю додають будь-які сухофрукти. Найчастіше це родзинки та курага. Але смак можна урізноманітнити в’яленою журавлиною, чорносливом, шматочками манго, ананаса тощо.

Горіхи

У нас традиційно використовувати для куті волоські горіхи. Але при бажанні можна додати кеш’ю, фундук, арахіс тощо.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Загалом орієнтуйтесь на власний смак - адже вам її і їсти. Також ми ділились цікавим рецептом куті з халвою.