Ніхто не знає: чому м’ясо корів називають “яловичиною”

Їжа

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

SHUBA / Чому це м'ясо так називається

Чому коров'яче м'ясо називають яловичиною?

Ми розповідали, навіщо кулінари додають оцет в мед. Тепер поговоримо про те, звідки взялась назва м’яса “яловичина”.

Всім зрозуміло, що свиняче м'ясо називають свининою, куряче – курятиною, але чому ж коров'яче – яловичиною? Це цікавий факт, який стосується походження слова. Як пише словник “Горох”, “яловий” - це синонім до слова “безплідний”. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Воно походить з того часу коли поділу на "м'ясо биків" та "м'ясо корів" не існувало. Річ у тім, що у давнину саме корів тримали переважно для отримання молока та молодняка, а на м'ясо йшли бики. Тому, ймовірно, це слово першочергово позначало саме м'ясо биків.

Однак з часом поділ на "м'ясо биків" та "м'ясо корів" втратив своє значення, і слово “яловий”, з якого пішла "яловичина", стало вживатися стосовно м'яса будь-якої великої рогатої худоби, незалежно від статі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Цікаво, що існують слова, що чітко розрізняють м'ясо биків і корів. Наприклад, в українській мові є "телятина",  що позначає м'ясо телят та "воловина", що означає дорослих биків. Однак для позначення м’яса великої рогатої худоби вживається саме  "яловичина". Також ми розповідали, з чого насправді роблять локшину швидкого приготування.