Чого ви не знали про сіль: як цей продукт пов’язаний з потом та хто з’їдає півтони солі

Їжа

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Еспресо / Ви могли не знати цього

Цікаві факти про сіль

Ми розповідали, чому моряки в давнину боялись бананів. Тепер ділимось цікавими фактами про такий поширений продукт, як сіль. 

Сіль - це не просто звичайна приправа, якою ми посипаємо їжу. Це унікальна речовина з багатою історією та незвичайними властивостями. Разом із “Тут цікаво” розповідаємо  декілька цікавих фактів про сіль, про які ви могли не знати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Хімічна дивовижа

Хлорид натрію (сіль) - це єдина мінеральна речовина, яку людина вживає в чистому вигляді. Її отримують при взаємодії металевого натрію з газоподібним хлором. Щоденна норма споживання солі залежить від клімату: 3-5 грамів у холодних країнах і до 20 грамів у жарких. Це пов'язано з втратою солі через потовиділення.

Додаючи до їжі щодня близько 20 грамів солі, людина з'їдає в середньому 7-8 кілограмів солі на рік. За 70 років життя людина може спожити до півтони солі.

Історія солі

До винаходу холодильників соління було одним із найефективніших способів збереження їжі. Мистецтво солити м'ясо та рибу було відомо з давніх часів. Стародавні єгиптяни, греки та римляни використовували сіль для консервування продуктів. У середні віки сіль була настільки дорогою, що її називали "білим золотом". Вона використовувалась навіть як валюта.

Незвичайні властивості

Якщо додати 1/20 частину солі до льоду (0°C), його температура кристалізації знизиться на 1-3 градуси. Саме тому дороги посипають сіллю взимку, щоб розтопити лід та сніг.

Чорна сіль - це не просто екзотичний продукт, а й результат складної технології. Її виготовляють в Індії, змішуючи солону воду з насінням Харада, а потім випаровуючи суміш.

Не лише біла

Окрім звичної білої солі, існують й інші її різновиди, наприклад, рожева гімалайська сіль, чорна індійська сіль, синя перська сіль. Кожна з них має унікальний склад, смак та колір.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Сіль - це не просто кухонний інгредієнт, а й частина історії та культури людства. Також ми розповідали, як принести додому черешню без черв’яків.