Мрієте про квартиру у новобудові - спочатку оцініть усі ризики: чого варто остерігатися у 2024 році

Дизайн та інтер'єр

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Ризики новобудов. Фото:mayak.kiev

Одна з найбільших мрій людей - власна квартира

Попри становище у країні ринок новобудов шалено розвивається. З кожним роком нові будинки ростуть на очах і заманливі реклами обіцяють безліч можливостей для купівлі власного житла.

Разом з компаніями, які на ринку будівництва багато років, з’явилося безліч молодих і невідомих забудовників. Тому варто дізнатися, які новобудови потрібно оминати десятою дорогою, а до яких потрібно придивитися більш детальніше, радить продуктовий менеджер первинної нерухомості DIM.RIA Максим Селіщев для novyny.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чого потрібно уникати в новобудовах

Критерії відбору:

  • Проєкт;

  • стадія будівництва;

  • вартість;

  • розташування.

Головна різниця полягає в тому, що інвестор може знизити свої ризики, вийшовши з угоди або перепродавши об’єкт, тоді як покупець, що обирає житло для себе, повинен приймати ризики аж до моменту введення будівлі в експлуатацію, пояснює експерт.

Юридичні аспекти

Завжди потрібно перевіряти:

  • статус земельної ділянки (чи вона у власності, чи в оренді) та її цільове призначення;

  • умови купівлі та формат договору.

Найбезпечнішими є договори купівлі-продажу, купівлі-продажу деривативу або реєстрація спеціального майнового права на майбутні об'єкти нерухомості. Менш надійним є договір часткової (пайової) участі в будівництві, тому варто уникати таких угод, якщо бажаєте звести ризики до мінімуму.

Джерела фінансування та їхній вплив

Потрібно знати, чиїм коштом відбувається фінансування будівництва: операційні кошти забудовника, зовнішнє інвестування від партнерів чи інвестування з продажів.

Найбільш надійні пропозиції надають компанії, які фінансують будівництво власними коштами, адже тоді вони можуть продовжити будувати навіть при несприятливих умовах.

Призупинені будівництва

Таких варіантів краще уникати або ж розглядати з обережністю. Їхнє відновлення вимагає більших ресурсів та супроводжується технічними складнощами, які можуть подовшити процес зведення.

Точковий девелопмент

Немасштабне будівництво під конкретного покупця зараз почало широко розвиватися. Малоповерхові проєкти (до 5 поверхів) загалом є потенційно більш безпечними за багатоповерхівки, оскільки мають менший перелік дозвільних документів і нижчу категорію складності.

Інвестування в первинну нерухомість завжди супроводжується певним ризиком, але чим більш ранній етап інвестування – тим приємніша вартість та вищий ризик.

Інвестицій боятись не варто, адже ринок нерухомості зміниться, проте нікуди не зникне. Україна буде відбудовуватись, а ринок нерухомості – розвиватись.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про плюси і мінуси купівлі квартири-студії. Адже такі крихітки стали досить популярними в останні роки.