Вберегти кохання: експерти назвали 7 найпоширеніших проблем у стосунках та способи їх вирішення

Ми та чоловіки

Тамара Черкасова

Журналістка

Фото: ШІ для Хочу!

Проблеми у стосунках — цілком нормальні речі, адже головне правильно підходити до їх вирішення

У кожних стосунках можуть виникати проблеми, великі і малі. Щобільше, наявність проблем у наших стосунках не означає, що стосунки нездорові. Допоки учасники стосунків підходять до проблем раціонально і хочуть вирішити їх разом, стосунки триватимуть у здоровому руслі. Але як зрозуміти, де межа між нормою та критичною ситуацією?

Проблеми у стосунках: причини та способи їх вирішити

Експерти Нiwell виокремили сім найпоширеніших проблем у стосунках і пояснили, як їх можна вирішити або ж, взагалі, уникнути.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Проблеми комунікації у стосунках

Спілкування — одна з перших сфер, де проявляються проблеми у стосунках. Це пов'язано з тим, що стосунки між двома людьми складаються з комунікації, а також з мов і форм спілкування, які включають багато емоційних і фізичних елементів. Серед них як знання один одного і самих себе, правильне і ефективне використання слів, емпатія і толерантність, здатність відкрито і без упереджень підходити до критики, а також добре використовувати мову тіла на додаток до вербальної мови.

У такому випадку не виключено, що люди в динаміці стосунків можуть мати проблеми з комунікацією через неефективне спілкування, очікування розуміння іншої сторони замість того, щоб вирішувати питання через ефективну комунікацію, нещирість у своїх почуттях і думках, а також невміння думати перед тим, як говорити, та бути хорошим слухачем тощо.

Ще однією причиною проблем у спілкуванні може бути те, що замість того, щоб конструктивно ставитися до проблем, які насправді існують у стосунках, партнери можуть бути деструктивними та використовувати дуже негативні вирази.

Тож, для вирішення цієї проблеми у стосунках, НЕ варто:

  • Говорити "Мені незручно з тобою" замість "Мені незручна ця ситуація або ця поведінка".

  • Займати певну позицію, безпосередньо припиняючи спілкування, замість того, щоб конструктивно поділитися проблемою, почуттями та думками, які вона викликає.

  • Звинувачувати партнера замість того, щоб розглянути, що обидві сторони зробили свій внесок у її виникнення

  • Говорити: "Ти не правий, і ти повинен вирішити проблему", замість того, щоб співпрацювати і підійти до неї таким чином: "Ми обидва не праві, і давай вирішимо проблему разом".

Ці неправильні підходи можуть поглибити проблему. Дійте від зворотного.

Негнучкість у стосунках

У стосунках ми не завжди повинні погоджуватися один з одним і бачити життя з однакової перспективи. Однак важливо бути гнучкими відповідно до цінності, яку ми надаємо людині, з якою перебуваємо у стосунках, щоб зберегти наші їх. Але люди часто зосереджені на захисті власних інтересів. Але саме гнучкість і співпраця в умовах конфлікту інтересів можуть допомогти зменшити проблеми між сторонами у стосунках.

Відмова від співпраці у стосунках

Неспроможність співпрацювати у стосунках, в яких ми перебуваємо, стає загрозою як для стосунків, так і для нашого особистого життя. Наприклад, у подружніх стосунках, де обоє з подружжя працюють, вони повинні допомагати один одному в домашніх справах і полегшувати тягар один одного.

Як і у випадку з комунікацією та гнучкістю, важливо не потрапляти в конфлікт інтересів, приносячи себе в жертву, і усвідомлювати, що інша людина також є людиною і може бути не в змозі встигати за деякими питаннями. Якщо цього не враховувати, то можуть виникнути проблеми. Зрештою, якщо ми не збираємося допомагати один одному в житті, то навіщо ми так наполегливо будуємо спільне життя?

Проблема поваги у стосунках

Загалом, ми будуємо наші стосунки навколо любові. Коли ми зустрічаємося з кимось або починаємо проводити час разом, любов і симпатія стають основними позитивними емоціями. Чи це зобов'язує нас поважати один одного той факт, що ми дуже сильно кохаємо один одного, щасливі і раді проводити час разом і бути разом? Ні, але недостатня повага може бути причиною виникнення проблем.

Повага і прояв поваги починаються з визнання того, що інша людина може мати кордони. Однак, коли люди перебувають у стосунках, вони можуть думати, що більшість кордонів зникають і вони стають одним цілим. Важливо усвідомлювати, що це не є здоровою моделлю і може спричинити проблеми у стосунках.

Проблема створення приватного простору у стосунках

Насправді, сьогодні ця проблема йде пліч-о-пліч з браком поваги. Коли ми не поважаємо одне одного, ми порушуємо кордони і навіть особистий простір.

Ми повинні визнати, що коли у романтичний партнер — не наше продовження, ми не одна людина в різних тілах. Кожна людина потребує особистого простору. Їй хочеться проводити час наодинці, бачитися з іншими людьми, окрім тієї людини, з якою вона перебуває у близьких стосунках, займатися різними справами, не розповідати і не ділитися всім, що відбувається, і тримати деякі речі при собі.

Якщо ви і люди, з якими ви перебуваєте у стосунках, не даєте один одному особистого простору або якщо ви втручаєтеся в особистий простір, який сторони створили для себе, і ви завжди відчуваєте, що ви повинні робити щось разом, у вас можуть виникнути проблеми зі створенням особистого простору. Це може мати негативні наслідки в майбутньому.

Брак довіри у стосунках

Довіра є одним з незамінних параметрів у всіх стосунках. Якщо в процесі розвитку стосунків довіра все ще залишається проблемою, варто звернути увагу на два фактори:

  • Чи є у вас труднощі з довірою до людей?

  • Чи має інша людина труднощі з побудовою довіри?

Проблеми довіри - це серйозні питання, які потрібно вирішувати шляхом досягнення компромісу між сторонами або отримання підтримки.

Проблема заперечення проблеми у стосунках

Одна з найбільших проблем полягає в тому, що ми не визнаємо і відкидаємо їх, незважаючи на всі проблеми. Без визнання того, що проблема існує, неможливо працювати над нею і намагатися її вирішити.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали про 10 ознак, які вказують на те, що ви зустріли свою ідеальну пару. Перевірте себе!