В Україні укладають шлюбні договори. Ось, що про це треба знати

Сімейне життя

Тамара Черкасова

Журналістка

Шлюбний договір – це юридичний документ, який регулює різні правові та фінансові аспекти відносин між подружжям. Що в нього можна включити та як його укласти? Розповідає редакція Хочу.

Як укласти шлюбний договір в Україні

Шлюбний договір надає подружжю можливість визначити умови спільного життя, права та обов'язки кожного з партнерів, а також вирішити питання щодо розподілу майна у разі розлучення чи смерті.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що можна включити до шлюбного договору: від майна до правил виховання дітей

В Україні скласти шлюбний контракт можна з 1992 року. Найчастіше в документ вносять:

  1. Майно — контракт визначає, як розподілятиметься майно у разі розлучення чи смерті, включаючи спільно нажите майно та індивідуальні активи кожного з подружжя.

  2. Зобов'язання щодо фінансового змісту — у шлюбному договорі можна встановити умови щодо можливих аліментів або інших фінансових зобов'язань у разі розлучення.

  3. Регулює питання фінансового управління, розподіл боргів та інші аспекти, пов'язані з фінансовою відповідальністю.

  4. Визначення прав та обов'язків кожного з батьків щодо виховання та освіти дітей.

Також можна включити до договору інші важливі пункти, які потрібні подружжю для регулювання відносин.

Шлюбний контракт в Україні: юридичні нюанси

У Сімейному кодексі України питанню укладання шлюбного договору присвячено цілу главу, повідомляють на офіційному сайті Міністерства Юстиції.

Сімейним кодексом України передбачено, що шлюбним договором регулюються лише майнові відносини між подружжям, визначаються їх майнові права та обов'язки, а також майнові права та обов'язки подружжя як батьків. А ось особисті стосунки подружжя, а також особисті стосунки між ними та дітьми шлюбний контракт не регулює.

Чоловік може у шлюбному договорі зобов'язати дружину дбайливо ставитися до сімейного бюджету, здійснювати облік витрат, що проводяться, на певну суму та інформувати його про ці витрати. Дружина може зобов'язати чоловіка забезпечити проживання своєї сім'ї в окремій квартирі або будинку окремо від його батьків. Але на практиці шлюбний договір найчастіше використовується у разі розлучення.

Укладаючи шлюбний договір, подружжя може включити до нього будь-які умови правового режиму майна, якщо не суперечать моральним підвалинам суспільства.

Коли і як укладається шлюбний договір?

Шлюбний договір можна скласти та підписати як перед весіллям, так і після реєстрації шлюбу. Скласти документ допоможе нотаріус, який також має пояснити подружжю основні положення шлюбного договору, правничий та обов'язки сторін.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Шлюбний договір укладається у письмовій формі та нотаріально засвідчується. Зробити це може як державний, і приватний нотаріус. При цьому складається три екземпляри документа — два отримують до рук подружжя, а один залишається на зберігання в нотаріальній конторі.

Раніше ми писали про щасливі звички міцної родини. Ці поради допоможуть зробити стосунки ще кращими.