Як банальні сварки можуть покращити ваші стосунки з чоловіком? Експерти пояснили

Сімейне життя

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Фото: unsplash.com

Не поспішайте засмучуватися через суперечки

Суперечки — нормальна частина будь-яких стосунків. Більш того, експерти вважають що суперечки можуть бути продуктивними та навіть корисними для стосунків.

Сварка з чоловіком може бути корисною: психотерапевти пояснили чому

Найважливішим фактором, який впливає на те, чи будуть ваші суперечки корисними для вас обох, є те, як ви підходите до вирішення розбіжностей. Видання Вusinessinsider поговорило з досвідченими психотерапевтами та дізналося про шість стратегій, які допоможуть зробити сімейну суперечку більш продуктивною.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як часто пари сваряться? Мо Арі Браун, ліцензований сімейний психотерапевт, каже, що в цьому питанні все індивідуально — деякі пари сперечаються лише раз на місяць або раз на два-три місяці, тоді як інші можуть сперечатися раз на тиждень, залежно від того, на якому етапі перебувають їхні стосунки. З ним згодна і терапевтка Джаквінда Джексон.

Однак, за словами Джексон, є кілька ключових тривожних ознак того, що пара, можливо, занадто багато свариться.

Якщо ви перебуваєте у стосунках, в яких щодня виникають словесні розбіжності або їх більше, ніж домовленостей, це вважається нездоровим, 
— каже вона.

Але в багатьох випадках суперечки можуть бути нормальною і навіть здоровою частиною ваших стосунків. 

Суперечки можуть збагатити стосунки, адже під час них можна дізнатися більше про свого партнера — його аргументи можуть пролити світло на те, що він думає і відчуває з певних питань. До того ж, сварки можуть підказати, що у стосунках потребує змін. Головне — сваритися продуктивно. Як це зробити?

Не називайте це сваркою

Коли пари сприймають розбіжності як боротьбу або конфлікт, вони часто хочуть захищатися, ніби на них нападають. Така оборонна позиція може заважати обом сторонам слухати один одного і спокійно висловлювати свої почуття. 

Використовуйте "Я—повідомлення"

Коли ви кажете партнеру "Ти мене бісиш", він може відчути потребу захищатися або заперечувати. А ось фраза: "Я відчуваю розчарування" викликає співпереживання та бажання виправити ситуацію.

Використання фраз на "я" також може допомогти краще усвідомити власні почуття і свою роль у конфлікті. Визнання власної ролі в проблемі є життєво важливим для здорової комунікації, каже Браун. 

Слухайте і діліться, не намагайтеся переконати

Коли у вас виникають розбіжності і ви хочете поділитися своїми думками та почуттями з партнером — не варто очікувати, що він погодиться з вами або змінить свою думку.

Наприклад, якщо ваш партнер каже, що йому некомфортно бути присутнім на зустрічі сім'ї, краще сказати: "Для мене важливо, щоб ти познайомився з моєю сім'єю", а не "тобі не варто хвилюватися".

Коли ви ділитеся своїми почуттями, не тиснучи на партнера, щоб він погодився, ви створюєте у стосунках атмосферу для здорового діалогу, який дозволяє безпечно ділитися ними.

Також важливо потренуватися вислуховувати думки та почуття партнера, не вступаючи в суперечку. Це дасть можливість дізнатися більше про нього і спробувати зрозуміти його точку зору.

Спробуйте вести щоденник емоцій

Кожен з учасників суперечку повинен записати список з п'яти речей, які відчуває наразі і за які можете нести повну відповідальність, тобто не звинувачує в них свого партнера.

Це можуть бути почуття, думки, дії, будь-що інше, що призвело до цього моменту розбіжностей.

Намагайтеся залишатися в теперішньому часі

Іноді проблема, через яку відбулися розбіжності, може нагадувати про інший минулий конфлікт, але це не завжди означає, що про нього варто згадувати.

Якщо ви ніколи раніше не вирішували минулу проблему, може бути важливо пояснити, що ви відчуваєте. Але якщо ваш партнер вибачився за свої помилки, то згадувати минулі розбіжності нездорово.

Зробіть перерву, якщо потрібно

Якщо ваші почуття занадто загострюються під час суперечки — будувати здорове спілкування стає важче. Тож, якщо ви помітити, що почали говорити голосніше, перебиваєте партнера або йдете геть чи приховуєте правду (або доносите її у надто грубій формі), варто зробити перерву у розмові.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Однак важливо поті до неї повернутися. Визначте час і місце, щоб повернутися до розмови, і намагайтеся не дозволяти розбіжностям затримуватися довше, ніж на день.

Раніше ми розповідали про те, чому пари частіше сваряться на вихідних. Та ділилися способом, який допоможе проводити вихідні у злагоді.