Зендея – це не тільки "Дюна". Найкращі фільми: від "Заклятих друзів" – до суперників у ліжку!

Що подивитися з Зендеєю - найкращі фільми
Зендея: фільмографія та найкращі роботи. Фото: imdb.com

Ви її точно неодноразово бачили на екрані, але навряд чи знайомі з усіма цими кіношедеврами!

Зендея Марі Штермер Коулмен народилася у Каліфорнії, в родині вчителів. Її батько – афроамериканець нігерійського походження, предки матері – з Німеччини та Шотландії. З дитинства Зендея посилено займалася танцями, а трохи пізніше, в юності, навчалася за студентською театральною програмою. Окрім цього, працьовита та наполеглива дівчина успішно робила професійну модельну кар'єру – паралельно її почали запрошувати до діснеївських серіалів та телефільмів.

У 2013-му Зендея випустила свій перший музичний альбом, а через кілька років, 2017-го, вона з'явилася в ролі дівчини головного героя у франшизі “Людина-павук” - це було початком шляху у великому кіно. Про її заслуги в серіалах (особливо в “Ейфорії”) ніхто не забуває, але після виходу перших двох частин “Дюни” Зендея стала однією з найактуальніших акторок планети. Ми згадуємо її найкращі фільми.

"Закляті друзі" (2012)

Зендея - фільмографія, найкращі фільми: “Закляті друзі”
Фільм "Закляті друзі". Фото: imdb.com

Цей діснеївський фільм, розрахований насамперед на підлітків із хороших сімей, варто подивитися хоча б для того, щоб переконатися, який же довгий, важкий і звивистий шлях Зендея пройшла як акторка (та й просто як творча одиниця) за останні 10 років.

Фільм складається з кількох новел, але ось що ми бачимо у тій, де за увагу глядача змагається шістнадцятирічна на той момент Зендея. Її героїня Хайлі Брендон разом із подругою Авалон Грін (Белла Торн) створює сайт, який описує життя їхньої школи, а також приватне життя учнів – Хайлі насамперед відповідає безпосередньо за тексти, а Авалон вважає себе “співредактором”.Одного разу на сайт звертає увагу медіамагнат – і це насправді є великим випробуванням для дружби двох дівчат. Що ж Зендея? Виявляється у свої 16 вона могла бути самою чарівністю, просто одягнувши окуляри.

"Zapped. Чарівний додаток" (2014)

Зендея - фільмографія, найкращі фільми: “Zapped. Чарівний додаток”
Фільм “Zapped. Чарівний додаток”. Фото: imdb.com

Дуже кумедно зараз, після фільмів з Зендеєю, що помітно подорослішала, дивитися це миле кіно. Під час зйомок акторка ще, мабуть, не визначилася зі своїм амплуа – їй страшенно хочеться бути смішною, навіть комічною, але при цьому ще й здаватися справжньою гламурною серцеїдкою, безжальною, вибагливою, може навіть ще й манірною. І більшу частину екранного часу юній Зендії вдається всидіти на двох стільцях.

За сюжетом, героїні Зендеї, красуні та відмінниці Зої Стівенс, доводиться не лише перейти до нової школи. Ще треба поміняти дім, а також змиритися з тим, що у неї з'явилися молодші зведені брати - справа в тому, що її мати вдруге вийшла заміж за багатодітного батька-одинака. А ще дівчина має нового друга, дуже нечемного пса Хамфрі – і щоб видресувати його, Зої завантажує додаток на свій смартфон. Але в результаті її команди беззаперечно виконуватиме не Хамфрі, а потворні хлопці з нової школи. Найневибагливіший фільм у кар'єрі Зендеї (не рахуючи “Заклятих друзів”) – але в ньому є свої переваги.

"Найвеличніший шоумен" (2017)

Зендея - фільмографія, найкращі фільми: “Найвеличніший шоумен”
Фільм "Найвеличніший шоумен". Фото: imdb.com

Світ ще має з'ясувати, що ж таке сталося з Зендеєю перед зйомками цього мюзиклу Майкла Грейсі. Але щось надзвичайне напевно трапилося – і в результаті глядач побачив на екрані ту саму Зендею, зухвалу, недовірливу, проникливу і привабливу. У неї не головна роль у цьому фільмі, але акторка безперечно перетягує ковдру на себе – і навіть такі люди, як Х'ю Джекман, Зак Ефрон та Мішель Вільямс виглядають у всіх сенсах блідувато на тлі Зендеї.

Ну а дія стрічки відбувається в дев'ятнадцятому столітті - це дещо прикрашена історія життя Фінеаса Барнума, свого роду родоначальника американського шоубізнесу, антрепренера і засновника бродячого цирку. Саме одну з артисток цього цирку, красуню Енн Віллер, яка виступає на трапеції, грає Зендея.

"Людина-павук: Додому шляху нема" (2021)

Зендея - фільмографія, найкращі фільми: "Людина-павук: Додому шляху нема"
Фільм "Людина-павук: Додому шляху нема". Фото: B&H

Отже, третій фільм про “Людину-павука” з часів другого перезапуску франшизи – тут головне не заплутатися. Хоча ні, не так. Найголовнішим для нас у цьому навороченому блокбастері («Додому шляху нема» став найуспішнішим у прокаті фільмом 2021-го) є не його місце в ієрархії та хронології кінематографічного всесвіту Marvel. Нас також не хвилює бюджет у 200 мільйонів доларів та відповідні зйомки та ефекти, і не виконавець головної ролі Людини-павука (він же хлопець на ім'я Пітер Паркер) Том Холланд. А що? Чи хто? Звичайно ж, карколомна Зендея і її дивовижні кучерики!

Зендея знову знялася в ролі Ем-Джей, вона ж Мішель Джонс-Уотсон – вірної подруги Людини-павука, його коханої та єдиної людини на планеті, здатної повернути йому сили та впевненість у собі. Персонаж Зендеї в якомусь сенсі ще більше супергерой, ніж Людина-павук – вона вміє бути сильною та стійкою, як двісті Пітерів Паркерів, але водночас може й являти собою цілий океан ніжності. 2021-го стало відомо, що Холланд і Зендея зустрічаються – ну що ж, у сценах фільму ще й як було помітно, що вони глибоко небайдужі один до одного. І ще – у стрічці мулатка Зендея виглядає дещо білішою, ніж у житті та у своїх інших фільмах. Це, звичайно, не принципово, але в деяких глядачів виникали асоціації з Майклом Джексоном, який теж "білів" із роками.

"Малкольм і Марі" (2021)

Зендея - фільмографія, найкращі фільми: “Малкольм і Марі”
Фільм "Малкольм і Марі". Фото: NETFLIX

Немає лиха без добра. Справді, цей чудовий фільм, не схожий на жодний інший у кар'єрі Зендеї, стався лише завдяки пандемії. 2020-го, коли через COVID-19 утворилася пауза у зйомках серіалу “Ейфорія” (у якому Зендея грала центральну роль), його режисер Сем Левінсон вирішив використати затримку у творчих цілях. Виникла ідея зняти максимально камерний фільм із залученням лише двох акторів – Зендеї та Джона Девіда Вашингтона. Виходячи з питань безпеки, на знімальному майданчику могли перебувати лише максимум 12 осіб, щодня замірялася температура, загалом, були присутні всі «ковідні принади», про які ми вже встигли призабути.

А що ж сюжет? Багатообіцяльний режисер Малкольм (Вашингтон) повертається додому після прем'єри свого фільму, який із захопленням прийняла публіка – повертається разом зі своєю супутницею життя Марі (Зендея). Героїня Зендеї голодна і явно не в дусі - не знімаючи вечірньої сукні, вона починає готувати макарони з сиром. Слово за слово – і закохані починають сваритись. Так, попереду у глядача півтори години з'ясування стосунків у замкнутому просторі – але час пролетить непомітно та може навіть ще й з користю.

"Дюна: Частина друга" (2024)

Зендея - фільмографія, найкращі фільми: “Дюна 2”
Фільм "Дюна: Частина друга". Фото: Warner Bros

У Зендеї завжди відчувалася якась неприборканість - а іноді навіть, якщо хочете, дикість. У тому сенсі, що шостим почуттям було зрозуміло – таку дівчину неможливо приручити. Так от, ця дикість і лютість ніколи не виявлялася так явно, так доречно і так красиво, як у другій частині "Дюни", головного фантастичного кінохіта цього року.

Якщо в першій частині Зендеї та її персонажа, дівчини Чані з племені фріманів, жителів пустелі було зовсім мало, то друга частина компенсує це повною мірою. Вона перестає бути просто прекрасною незнайомкою з видінь Пола Атрейдеса (Тімоті Шаламе) – і стає його коханою.

Але в міру того, як герой Шаламе і справді перетворюється на месію для фріманів, Чані страждає все більше - ну а коли Атрейдес проголошує, що одружиться з іншою, дочкою імператора, принцесою Ірулан.. Потрібно бачити в цей момент вираз обличчя героїні Зендеї – це дуже красиво, і надто трагічно та надто грізно, щоб бути просто ревнощами.

"Суперники" (2024)

Зендея - фільмографія, найкращі фільми: “Суперники”
Фільм "Суперники". Фото: IMDb

Цей фільм – напрочуд вдале поєднання історії про класичний любовний трикутник та захоплюючої спортивної драми. Причому, на честь творців, варто відзначити, що обидві ці теми розкриті максимально повно, і при цьому без зайвого пафосу (не рахуючи уповільнених кадрів у фіналі), сантиментів і штучної кіношної драматургії – все жорстко, по суті і з явним знанням справи. Такий фільм міг би зняти Ернест Гемінгвей, якби той жив у наш час і був кінорежисером.

Отже, два молоді тенісисти, Арт (Майк Файст) та Патрік (Джош О’Коннор) які знають один одного з 12 років і міцно дружать, знайомляться з прекрасною Ташею (Зендея), теж тенісисткою. Вони проводять вечір разом у готельному номері – але далі за жаркі поцілунки справа не рушає. Таша пообіцяла хлопцям, що дасть свій номер тому, хто завтра виграє на змаганні… Це початок довгої історії, яка тривала понад 10 років – і напруга не спадає, як у гарному тенісному матчі.

Перед зйомками Зендея три місяці займалася з тренером на корті - з шостої ранку і до обіду. Не дарма - вона не тільки навчилася блискуче справлятися з ракеткою, але ще й дуже сексуально виглядає в процесі гри.

До речі, раніше ми розповідали, що після третьої частини фільмів по “Дюні” більше не буде. Режисер стрічки Дені Вільнев заявив, що це не трилогія, але далі він цю історію не зніматиме.